log in

Raste proizvodnja i izvoz mlijeka – smanjuje se broj farmi /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Posmatrajući sa stanovišta spoljnotrgovinske razmjene za prvih deset mjeseci ove godine ima mjesta za zadovoljstvo i to upravo u sektoru mljekarstva kažu u Privrednoj komori RS.

Statistika prikazuje pozitivne brojke i dokazuje činjenicu da je u desetomjesečnom periodu povećan izvoz mlijeka za 16 odsto, a s druge strane došlo je i do smanjenja uvoza i to za 6 odsto.

U Udruženju proizvođača mlijeka i uzgajivača goveda Republike Srpske potvrđuju da je na domaćim terenu došlo do povećanja proizvodnje mlijeka, ali u isto vrijeme priznaju evidentan je pad broja farmi. U poslu su ostali samo ozbiljni i veći farmeri, koji su uspjeli osavremeniti i unaprijediti proizvodnju.

Stočari čije su farme dobile izvozni broj danas kažu da uprkos većem izvozu nisu mnogo dobili od mogućnosti plasmana domaćeg mlijeka u Evropsku Uniju, ali tvrde da je upravo zbog izvoza popravljen odnos između proizvođača I otkupljivača, bar kada je u pitanju redovnost isplata za predato I otkupljeno mlijeko.

Nikolić danas na farmi posjeduje oko 170 grla,a dnevna proizvodnja mlijeka iznosi 1.500 litara. Dobro su došle kaže I do sada isplaćene premije resornog ministarstva, a prostora ima I da razmišlja o širenju farme, što mu dozvoljava I mogućnost proizvodnje I uzgoja priplodnih junica na vlastitoj farmi. Ipak na razvoj stočarske proizvodnje presudno utiče zemljišni posjed..

Desetomjesečni izvještaj svjedoči i o dobrim rezultatima u proizvodnji mlijeka u Srpskoj, koji su veći za 6 odsto napominju u Privrednoj komori i dodaju da ako bi se nastavio ovaj pozitivni trend, proizvodnja mlijeka bi svakako bila veća na kraju ove u odnosu na prethodnu godinu. Ipak, na proizvodnju mlijeka i mliječnih prerađevina veliki uticaj će imati posljedice suše koje bi itekako mogle doći do izražaja već početkom naredne godine.

Značaj ostvarenih rezultata u ovom sektoru vidljiv je i kada je riječ o učešću ukupne razmjene hrane i pića, u čemu mlijeko i mliječne prerađevine učestvuju sa 5 odsto u izvozu, a sa 1,5 odsto u uvozu. Međutim, stratistika s druge strane pokazuje i dvije slabosti u ovom sektoru.

Evidentna je i mala tržišnost i to prije svega sa stanovišta proizvodnje sirovog mlijeka i otkupljenog, odnosno prerađenog mlijeka.

I baš u momentu kada se u domaćem sektoru mljekarstva bilježe značajni pomaci kada je u pitanju izvoz I oni iz sektora živinarstva u BiH razloga za zadovoljstvo imaju. Naime, BiH je  dobila i pisani izveštaj Inspekcije za hranu i zdravlje Evropske komisije o zadovoljavanju uslova za izvoz pilećeg mesa i proizvoda od pilećeg mesa u EU i uskoro bi BiH trebalo da se nađe na listi zemalja iz kojih je dozvoljen uvoz ovih proizvoda u EU. U Privrednoj komori RS ocjenjuju da je statistika u posljednjih pet godina pokazala da je sector živinarstva u Srpskoj I nab h nivou dostigao prijeratnu proizvodnju.

Nakon što BiH bude evidentirana na listi zemalja koje mogu da izvoze u EU, Kancelarija za veterinarstvo davaće EU brojeve, odnosno dozvole za izvoz, po proceduri koja je predviđena i koju su već jednom isprobali kada je reč o izvozu mleka i mlečnih proizvoda. A kada cio sistem prođe provjeru, mogućnost za dobijanje dozvole biće neograničena.

Društvene mreže