log in

Travnjak i ukrasne biljke potrebno pripremiti za zimski san /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Lijepo uređeno dvorište neophodno je održavati tokom cijele godine s obzirom na činjenicu da ukrasne biljke, sadnice pa i travnjak  zahtijevaju poseban tretman.

Posla naročito ima u ovo doba godine, iako je na pragu zima ne smije se stanje u dvorištu prepustiti slučaju i nemilosrdno niskim temperaturama. Prije svega treba se pozabaviti uređenjem travnatih površina s kojih je neophodno ukloniti opalo lišće koje bi u fazi truljenja moglo predstavljati i opasnost za biljke.

Nakon čišćenja travnjaka, obavezna je jesenja prihrana kompleksnim odnosno kombinovanim đubrivima koja su bogata kalijumom.

Pravi je momenat i za takozvanu zimsku prihranu holtikulturnih biljaka naročito četinara.

Predodređen je momenat sada i za estetsko orezivanje ruža.

Struka s druge strane ne preporučuje u ovo doba godine orezivanje hortikulturnih sadnica. S druge strane predlaže povezivanje biljaka kako bi se sačuvale od težine snježnog pokrivača.

Biljke koje ne podnose niske temperature potrebno je skloniti sa otvorenog prostora u toplije prostorije i tako ih sačuvati od mraza.

Na udaru predstojeće zime ne bi trebali ostati ni glineni ukrasni predmeti u dvorištu, ali ni pojilice za ptice.

Kupaste ili okrugle tuje ne treba previše stegnuti prilikom povezivanja jer će u momentu kada im je najviše potreban ostati bez vazduha.

Zimsku idilu u dvorištu upotpuniće upravo četinari koji sami od sebe prelijepo izgledaju tokom zime i pravi su ukras svakog dvorišta.

Društvene mreže