log in

„Kolosi" obilježili Međunarodni dan osoba sa invaliditetom /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(1 Glas)

Koalicija „Kolosi" koju čini 13 udruženja osoba sa invaliditetom iz Bijeljine, organizovala je danas, povodom 3. decembra - Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, prijem za predstavnike udruženja koji je čine, Gradske uprave, Doma zdravlja i drugih ustanova i organizacija sa kojima ova Koalicija sarađuje.

- Gradska uprava u skladu sa svojim obavezama i mogućnostima nastoji da olakša uslove života našim sugrađanima sa invaliditetom, za koje se procjenjuje da ih ima oko 10.000 u našem Gradu. Organizacija „Kolosi" veoma dobro radi svoj posao, u saradnji sa Gradskom upravom, što nam olakšava rad, jer su oni zapravo spona između Gradske uprave i osoba sa invaliditetom - ocijenio je gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić.

Predstavnik „Kolosa" Boris Cvjetković naveo je da je u Bijeljini postignut znatan napredak u poboljšanju uslova osoba sa invaliditetom.

- Najviše je urađeno u oblasti pristupačnosti, u skladu sa lokalnim Akcionim planom, jer je veliki broj institucija uradio pristupne rampe na svojim objektima, čime smo izuzetno zadovoljni - istakao je Cvjetković.

Koalicija „Kolosi" je formirana u julu 2007. godine pod nazivom „Koalicija organizacija osoba sa invaliditetom - KOLOSI-BN" sa deset udruženja u članstvu, čiji broj je u međuvremnu porastao na 13 udruženja. Formirana je sa ciljem da predstavnici udruženja koja je čine, na partnerskoj osnovi i jedinstven način djeluju prema zakonodavnoj i izvršnoj vlasti na nivou lokalne zajednice, u zagovaranju za poštovanje ljudskih prava osoba sa invaliditetom.

Koalicija je proglašena za udruženje od opšteg interesa za Grad Bijeljinu i na godišnjem nivou po tom osnovu dobija 31.000 konvertibilnih maraka. Dodatna sredstva se izdvajaju za finansiranje projekata udruženja građana iz koalicije, a ove godine sedam udruženja je dobilo sredstva za realizaciju projekata.

Takođe, dvoje djece je smješteno u specijalizovane ustanove, za šta se iz grdskog budžeta izdvaja oko 3.000 KM, a 32 djece sa invaliditetom dobija stipendije, za šta se izdvaja 25.600,00 KM godišnje. Budžetom Grada Bijeljina  u 2017. godini predviđena su i izdvajanja za sportske klubove lica sa invaliditetom – oko 4,5 odsto od ukupnog budžeta za sport.

Klubovi koji se sufinansiraju iz budžeta Grada Bijeljina su: Odbojkaški klub invalida „Semberija" (11.000 KM) Košarkaški klub u kolicima Bijeljina (10.500 KM) i Streljački klub RVI „Orao" (11.000 KM).

Društvene mreže