log in

Za slavsku trpezu potrebne dvije plate /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Da ništa ne zafali na slavskoj trpezi i sve „ide po redu“, domaćini treba da izdvoje jednu prosječnu platu.

Tako kaže računica. Za pripremu posne slave potrebno je izdvojiti između 400 I 700 KM, a najveći izdatak za pripremu posne trpeze je riba.

Ribarnice ovih dana imaju pune ruke posla. Pored Božićnog posta koji je u toku, veliki broj domaćina već je naručio ribu za slavu.

U pravilu, kažu, kupuje se  500 grama svježe ribe po gostu. Veći je broj onih koji ribu peku kod kuće, a ukoliko želite da za vas to urade u ribarnici, biće potrebno da izdvojite dodatnu sumu novca.

Druga značajna stavka su kolači. U poslastičarnicama kilogram posnih kolača košta između 12 I 15 KM. Cijene torti su od 20 KM do 50 KM.

S druge strane, domaćice koje odluče same da ih naprave moraće samo za kilogram oraha da izdvoje od 15 do 20 KM. Kilogram suvih smokava, koje su čest sastojak posnih kolača je između 7 I 9 KM.

Dok se domaćini trude da pripreme što bogatiju trpezu, iz Srpske pravoslavne crkve podsjećaju da hrana i piće nisu suština slave. Upozoravaju da se ovaj veliki duhovni događaj posljednjih godina pretvorio uglavnom u obilnu gozbu.

Društvene mreže