log in

Večeras počinje Smotra etnološkog filma

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Muzej Semberije, u saradnji sa Etnografskim muzejom iz Beogradu, osmi put u Bijeljini organizuje Smotru etnološkog filma koju večeras otvara španski film "Zgrabi i bježi" u režiji Rože Korela.

U najavi iz Muzeja Semberije navodi se da film prikazuje drevni običaj "alakaču", u prevodu "zgrabi i bježi", koji je u Kirgiziji ponovo oživio nakon sticanja nezavisnosti 1991. godine, a riječ je o tome da se više od polovine kirgiskih žena udaje za muškarce koji su ih oteli. 

Običaj "alakaču" bio je zabranjen u sovjetskom periodu, nezakonit je i prema krivičnom zakonu Kirgizije, ali se zakon rijetko primjenjuje kada žene treba zaštititi od ove nasilne prakse. 

Prve večeri Smotre etnološkog filma u Muzeju Semberije biće prikazan i film "Naši ljudi" iz Srbije u režiji Svetlane Miljanić koji prikazuje selo Hamdibej u evropskom dijelu Turske u kojem žive iseljenici iz Srbije. 

Sedam filmova koji će biti prikazani na smotri u Bijeljini su iz takmičarskog programa ovogodišnjeg 26. Međunarodnog festivala etnološkog filma u Beogradu i jedan iz specijalnog programa. 

Publika će imati priliku da pogleda četiri filma iz Srbije, dva iz Rusije, jedan iz Francuske i film rađen u koprodukciji Španije i NJemačke. 

Filmovi će biti prikazivani svake srijede u decembru od 18.00 časova u prostorijama Muzeja Semberije, a ulaz je slobodan.

Društvene mreže