log in

Završne pripreme za izgradnju Drinskog nasipa u Bijeljini /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Projakat Izgradnja Drinskog nasipa, čiji se početak  realizacije  očekuje naredne godine, podržan je od strane resornog ministarstva, lokalne samouprave, a novčana sredstva  za izgradnju Drinskog nasipa  obezbijeđena su iz kreditnih sredstava , uz odobrenje od strane Svjetske banke.

Prema riječima, saše Mirića, portparola JU „Vode Srpske“, još u periodu od novembra 2013.godine, do februara 2014.godine urađene su studije izvodljivosti i Plan upravljanja životnom sredinom, što je bio jedan od glavnih uslova za pregovore sa Svjetskom bankom, u namjeri da finansijski podrži projekat Izgradnje Drinskog nasipa.  Za izradu Idejnog i Glavnog projekta lijevog drinskog nasipa na području Semberije, za konsultanta izabran je konzorcijum „Zavod za privredu“ iz Bijeljine i Institut „Jaroslav Černi“ iz Beograda.

Plan realizacije ovog projekta za naredni period obuhvata  tendersku  dokumentaciju za regulaciju rijeke janje od magistralnog puta Bijeljina – Zvornik sve do ušća rijeke Janje u Drinu, koja je dobrim dijelom sprovedena što se tiče imovinskih odnosa,a u dijelovima gdje se nije moglo pronaći riješenje za imovinsko pravne odnose, jedinica za implementaciju projekata Svjetske banke sa  Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Gradskom upravom Grada Bijeljina radi na iznalaženju riješenja u vezi imovinskih odnosa za izgradnju nasipa. Nbaime, to rješenje obuhvata zamjensko zemljište koje se nudi u zamjenu  za sve one parcele veće od 3000kvadratnih metara,a za manje zemljišne parcele postoji mogućnost nadoknade u novčanom iznosu u skladu sa procijenom vrijednosti tog zemljišta. Važno je istaknuti, da je dio sredstava za isplatu naknada od 500.000 KM obezbijeđen, a još uvijek se radi na obezbijeđivanju zamjenskog zemljišta.

Dinamika radova oko izgradnje Drinskog nasipa biće sprovedena u kontinuitetu, a zbog velikog obima posla , iz JU „Vode Srpske“ tvrde da će uložiti dodatni napor da svi radovi budu završeni u predviđenim rokovima.

Isto tako, niz projakta u JU „Vode Srpske“ uspješno je započeto ali i dobrim dijelom realizovanod u toku ove i prošle godine. A sve sa ciljem da se cijelokupno područje RS zaštiti od mogućih stogodišnjih poplava.

Kada je riječ o radovima koji prethode početku izgradnje Drinskog nasipa, iz JU „Vode Srpske“ napominju da je rad na ovom projektu u više navrata bio javan, i da su mjesne zajednice ali sam Grad upoznati sa trasom nasipa, zatim sa ekspro-prijacionim elaboratom, dok je plan preseljenja bio i na javnom uvidu, gdje je  istaknut glavni zatjev od vlasnika zemljišta da se obezbijedi zamjensko zemljište.  Na području gdje je planirana izgradnja nasipa, u dužini od 33,6 kilometara, do sad je ekspropisano zemljište, ukupno površine od 162,90 hektara.

Društvene mreže