log in

Usjevi spremni za fazu mirovanja - da li su farme spremne za zimu /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Nešto niže temperature u jutarnjim časovima nisu negativno uticale na stanje ozimih usjeva u Semberiji. U zavisnosti od roka sjetve strna žita su trenutno u fazi bokorenja ili u fazi tri do četiri lista.

Sa aspekta struke gledano niske temperature koje se još uvijek drže u granicama normale dobro su došle usjevima, zaustavljena je tim vegetacija , odnosno bujanje i rast biljaka, što bi u suprotnom veću štetu pričinilo inače bujniojoj uljanoj repici.

Aktuelni vremenski uslovi nisu zabrinjavajući ni kada je u pitanju stanje uljane repice.

Na nekim proizvodnim područjima uočena je pojava pjegavosti ječma, međutim stanje nije alarmantno ocjenjuju stručnjaci i dodaju da će na zdravstveno stanje usjeva uticati ubuduće vremenske prilike, a dok usjevi miruju radova oko prihrane i zaštite na njivama nema. S druge strane posla uvijek ima, a naročito preko zime na svim proizvodnim farmama. Stručnjaci sugerišu stočarima da tokom zimskih mjeseci posvete pažnju ishrani stoke, te da se pobrinu da smještajni kapaciteti budu prilagođeni zimskim uslovima.

Ventilacija, odnosno adekvatno provjetravanje objekata je prioritet .

U lošoj sušnoj godini proizvođači su na njivama izgubili kvalitet silaže, međutim, ono što su uspjeli uskladištiti je mnogima dragocjeno. Svjesni su činjenice da će morati pojačati ishranu grla koncentrovanom hranom, ali i da silažu koju posjeduju treba pripaziti od izmrzavanja.

Uz koncentrovano hranivo prilikom ishrane stoke potrebno je dodavati i veću količinu soje po mjernoj jedinici, pa i sijena.

Briga o zdravlju grla je na farmama konstantno prisutna, pa tako i tokom zimskih mjeseci.

Za razliku od muznih i tovnih grla svinje su mnogo osjetljivije na uticaj niskih temperatura s obzirom na podatak da većina objekata na farmama svinja ne zadovoljava osnovne standarde držanja.

Pored higijene koja bi uzgajivačima svinja trebalo da bude na prvom mjestu, računa treba voditi i o temperaturi u objektima za smještaj grla.

Usljed niskih dnevnih temperatura tokom zime i neadekvatnih higijenskih uslova na farmama dolazi do pojave bolesti pa i u krajnjem slučaju uginuća grla. Svaki gubitak proizvođačima predstavlja ogromnu štetu jer  kako i sami tvrde, stočni fond je najteže zanoviti.

Društvene mreže