log in

„Sava“ obilježila 70 godina postojanja – ove godine bilježi i pozitivan poslovni rezultat /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Kada preduzeće privatizuju uspješni ljudi, oni koji su se već dokazali u svom biznisu kako u zemlji tako i u inostranstvu, onda je to i garancija za uspješno poslovanje, istakli su na obilježavanju 70 godina postojanja "Save" ministri u Vladi Srpske, ističući činjenicu da Vlada podstiče razvoj industrijskog sektora naročito sektor prehrambeno-prerađivačke industrije na ovim prostorima.

Vlasnik fabrike "Sava Semberija" izražava zadovoljstvo činjenicom što bijeljinska "Sava" proslavlja sedamdeseti rođendan. "Sava" je, podsjeća Krstić, bila značajna i velika firma, nisam je kaže osnovao, osnovao sam nakon stečaja i privatizacije Prehrambenu industriju "Sava Semberija", ali je kaže "Sava" uvijek kao brend postojala i opstala.

Ocjenjujući sedmogodišnje poslovanje "Save" od kada je u privatnom vlasništvu Krstić je naglasio da je fabrika živjela na infuziji, teško je naglašava bilo održati posao, ali će ističe na kraju ove proizvodno-prerađivačke  godine "Sava Semberija" ostvariti pozitivan poslovni rezultat i najavljuje da je u januaru predviđena još jedna dokapitalizacija kako bi se osiguralo poslovanje i u budućnosti.

"Sava" danas zapošljava 80 radnika, a u sezoni je angažovano  oko 300 njih. Konstantno prisutan problem je pored nedostatka radne snage i manjak sirovine na domaćem terenu, pa su prerađivači uglavnom oslonjeni na uvoz kako bi zadovoljili svoje kapacitete.

Proizvođači u Semberiji nastoje osavremeniti proizvodnju, mnogi su dostigli zacrtane ciljeve, pa osim plasmana na slobodno tržište dio robe plasiraju na preradu "Savi".

U "Savi" najavljuju da će već naredne godine krenuti ozbiljnije sa vlastitom proizvodnjom i to ne kako kažu da bi obezbijedili dio sirovine za svoje potrebe, već prije svega da bi dokazali da se na domaćem terenu može ostvariti kvalitet proizvoda na kojem inače insistira prerađivačka industrija. To su u posljednje dvije godine i dokazali u zavidnom uzgoju crvene, kalvil i somborke paprike na vlastitim oranicama.

U zavisnosti od potreba tržišta "Sava Semberija" konstantno radi na novom proizvodnom asortimanu. Iz njihovih pogona do sada je svjetlost dana na tržištu ugledalo 120 proizvoda,

Godinama "Sava" održava dobru saradnju sa kooperantima i domaćim poljoprivrednim proizvođačima. Kroz projekat kojim se nastoji pružiti podrška proizvođačima kako bi pokrenuli proizvodnju crvene paprike na domaćim oranicama "Sava" je ponudila siguran otkup i plasman proizvedenog, onima koji se budu prihvatili ovog posla.

"Sava" je osigurala plasman svojih proizvoda na četiri kontinenta.

Na značaj ove fabrike za Semberiju ukazao je na svečanom obilježavanju 70 godina postojanja "Save" i gradonačelnik Bijeljine ističući da lokalna zajednica nastoji da pruži pomoć poljoprivrednicima kako bi organizovano krenuli sa proizvodnjom sirovine za potrebe Save.

Svečanost povodom 70 godina rada kompanije "Sava" održana je u krugu fabrike, uz prisutvo brojnih zvanica i gostiju. 

Društvene mreže