Logo
Odštampajte ovu stranicu

Utihnule radne mašine - kako ih pripremiti za narednu proizvodnu sezonu? /VIDEO/

Utihnule radne mašine - kako ih pripremiti za narednu proizvodnu sezonu? /VIDEO/
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Naradili su se ove godine i poljoprivrednici pa tako i mehanizacija. Hladniji decembarski dani uporno najavljuju da i poslove otvorenom polju treba privesti kraju.

Krenuvši od proljetne sjetve, žetve pa do sjetve ozimih usjeva i na kraju zaoravanja duboke zimske brazde, radilo se kažu proizvođači punom parom. Poslove im je složni su svi u ocjeni znatno olakšala savremena mehanizacija bez koje je danas teško održati obiman egzistencijalni posao. S toga je u ovo doba godine i radnu mašineriju neophodno osim garažiranja prethodno pripremiti , kako bi opet ispravna dočekala proljetne radove.

Jesen je, napominje Aleksić, vremenski pogodovala sjetvi, pa su mnogi koristili i mašine za predsjetvenu pripremu zemljišta koje se inače koriste u proljetnim radovima, kao što su sjetvospremači koje je takođe neophodno oprati , a površine koje su bile u direktnom kontaktu sa zemljištem treba premazati neprerađenim uljem. Za zimski period neophodno je adekvatno pripremiti i prsklaice.

Teškoj mehanizaciji treba posvetiti posebnu pažnju. Činjenice govore da je mnogo pri nabavci koštala da bi se olako prihvatio neki eventualni kvar ili nedostatak.

Obavezno je i čišćenje kabine traktora podsjeća Aleksić.

Kombajni su s druge strane mašine koje svoj radni vijek provode gotovo uvijek pod punom efektivnom snagom motora koji s toga i zahtjeva posebnu brigu od starne svakog domaćina koji ovu radnu mašinu posjeduje na svom gazdinstvu.

Kombajne je neophodno i podići na određene elemente, takozvane klocne kako bi se smanjio pritisak u pneumaticima što im ujedno i garantuje duži životni vijek.

Prije ekstremno niskih temperatura posla ima i na nekim parcelama gdje su postavljeni sistemi za navodnjavanje.

S toga ne treba rizikovati imajući u vidu činjenicu da bez radne mehanizacije i sistema za navodnjavanje nema održivosti proizvodnje u uslovima koje konstantno nameće savremeni agrar.

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.