log in

Iskoristio blagodeti prirode i proizveo jabukovo sirće /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Osim što već više od deset godina uzgaja na svom imanju u Velikoj Obarskoj japanske prepelice i nadaleko je poznat po proizvodnji prepeličijih jaja i mesa prepelice Milan Mikić se uvještio i u poizvodnji domaćeg jabukovog sirćeta.

Prije dvadesetak godina odlučio je da oformi zasad divljih jabuka kako bi se ozbiljnije prihvatio posla koji mu nije bio nepoznanica.

Semberija je područje bogato divljom jabukom tvrdi Milan. Obišao je kaže mnoga sela kako bi našao pravu, onu koja je najbolja za spravljanje domaćeg sirćeta.

Nije, priča nam Milan, jednostavno proizvesti sirće, dosta se toga napominje mora podudariti, ali sve počinje od vremenski povoljne godine koja u najvećoj mjeri i određuje rod jabuke divljake, koju u sušnom periodu treba navodnjavati. Ipak za kvalitetan krajnji proizvod domaće jabukovo sirće potrebno je sljedeće.

Trud se pokazalo se isplatio, na godišnjem nivou Milan proizvede više od 1.000 litara sirćeta. Iako je bila ovo teška godina za poljoprivredu i to baš zbog suše uspio je ovaj proizvošač da iz zasada iznese zadovoljavajući rod. Razmišlja i o širenju proizvodnje već naredne godine, ali od tradicionalnog načina ne namjerava odustati.

Kako bi kvalitetan i u svakom smislu koristan proizvod obezbijedio sigurnog kupca razmišlja već ovaj proizvođač o plasmanu na domaće tržište. Trenutno ono što proizvede može kaže prodati i na kućnom pragu za 5 maraka po litru, međutim uglavnom se odlučuje da onima kojima je potrebno sirće pokloni.

"Cilj mi je da povećam proizvodnju i na 10.000 litara godišnje" uvjerava Milan, ali svjestan je kaže da namjeru u prvih nekoliko godina neće biti moguće realizovati u potpunosti.

Jabukovo sirće treba prije svega znati koristiti napominje Milan, a sa kašičicom meda je besprijekorno.

S obzirom da je uspio sa farme prepelica godišnje iznijeti oko milion prepeličijih jaja i plasirati proizvedeno na tržište širom Bosne i Hercegovine, bez obzira na nezavidne uslove poslovanja, vjeruje Milan da će i sa proizvodnjom domaćeg jabukovog sirćeta ostvariti zacrtano.

Korisna svojstva jabukovog sirćeta su višestruka, s obzirom da sadrži sve hranjive sastojke jabuke osim voćnog šećera. Jabukovo sirće je I lijek protiv mnogih bolesti I u odnosu na druge vrste sirćeta eksperimentalno je dokazano da se rezultati koji se dobijaju nakon upotrebe jabukovog sirćeta ne mogu porediti sa onima dobijenim nakon korišćenja drugih vrsta sirćeta. Do sada je prepoznato antibakterijsko I antiseptičko dejstvo jabukovog sirćeta.

Društvene mreže