log in

Uz pregršt poslova na selu žene ne odustaju od rukotvorina /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Obično prve ustaju, a zadnje idu na spavanje. Prve su u njivi, voćnjaku, plasteniku, štali, ali za svoj rad ne dobijaju nikakvu nadoknadu - tako danas izgleda život žene na selu, koja se vodi kao nezaposlena, a zapravo cijeli dan radi.

Međutim, snagu svakoj ženi uliva zdrava i srećna porodica i toplina doma, pa su s jakim razlogom sve spremnije da nemilosrdno daju sve od sebe kako bi ono što vrijedi održale na okupu i očuvale. Potvrdila nam je to i tridesetpetogodišnja Milena Trišić iz Amajlija, pokušavajući da nam riječima odslika kako izgleda jedan radni dan žene na selu.

Uz planski osmišljen dan sve se može stići uvjerava nas Milena jer kako kaže čovjek što ima više posla ispunjeniji je, pa duša i tijelo ljepše funkcionišu. Mnogi se kaže i pitaju, kako žene na selu uspiju postići sve s obzirom na obim poslova, Milena ipak dodaje da se sve može i to ako se ustane na vrijeme.

Pored svih obaveza po kući i na njivi, pronašla je Milena nešto što joj ispunjava kako nam kaže slobodno vrijeme u kojem su takođe ruke itekako zaposlene. Prihvatila se ručnih radova. Plete, hekla i tako izrađuje odjevne predmete. Iskoristila je znanje koje joj je prenijela baka još dok je bila djevojčica i trebalo se podsjeća samo malo podsjetiti na ono što je nekada znala i krenuti u realizaciju zamišljenog posla.

Ideje za izradu heklanih odjevnih predmeta tražila je Milena priznaje i putem interneta, što je uz maštovitost i elan dobro došlo kako bi upotpunilo ovo mnogim ženama danas omiljeno zanimanje.

Ono što je sigurno mlađe žene na selu danas su dosta aktivnije u smislu edukacije. Nastoje što više da se uključe u društveni život kako bi poboljšale svoj ekonomski položaj.

Da je više slobodnog vremena, sigurno bi bilo i više unikatnih ručno rađenih predmeta, međutim briga o uzgoju zdrave domaće hrane i egzistenciji porodice je ipak prioritet svakoj ženi. Tako se i s razlogom često u javnosti postavlja isto pitanje, da li je žana dovoljno nagrađena za svoj rad i požrtvovanost.

Milena kaže da je heklanje opušta i kroz osmjeh priznaje da najviše posla uradi baš kada je zabrinuta i u iščekivanje ili kada joj nešto ne ide po volji.

Društvene mreže