log in

Proslavljena krsna slava Srpske i zavjetna slava Vojnog hrama /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U vojnoj crkvi u Bijeljini danas je lomljenjem slavskog kolača proslavljena krsna slava i Dan Republike Srpske, kao i zavjetna krsna slava Spomen-hrama Svetog mučenika kneza Lazara i svih svetih mučenika srpskih.

Vojni sveštenik Vaso Popović rekao je novinarima da Srpska pravoslavna crkva i srpski narod proslavljaju Svetog arhiđakona i prvomučenika Stefana kao pravednika koji je primjer kako se treba ponašati i u stradanju. 

Popović je istakao da su krsna slava i Dan Republike Srpske, kao i zavjetna krsna slava Vojne crkve u bijeljinskoj kasarni "Vojvoda Stepa Stepanović", svečano proslavljeni u ovom hramu sa narodom Semberije, uz krsni kolač i slavsko žito. 

Uz ikone, u hramu je istaknuta i srpska zastava sa grbom dvoglavog orla, za koju protonamjesnik Vaso Popović kaže da je simbol jedinstva srpskog naroda, jedno tijelo kao jedan narod koji vode dvije vlasti, crkvena i svjetovna, ali pod jednom krunom, simbolišući jedinstvo na putu spasenja. 

Kum slave ove godine je Boračka organizacija Bijeljine, a uz mnogobrojne građane slavskoj svečanosti prisustvovao je i predsjednik Skupštine grada Bijeljina Slaviša Marković koji je čestitao svim građanima 26. rođendan Republike Srpske. 

"Oko krupnih nacionalnih pitanja moramo imati jedinstvo i pokazati i regionu i međunarodnoj zajednici da smo jedinstveni u vezi sa očuvanjem Republike Srpske i da je to nešto što je iznad svih nas", rekao je Marković. 

On je naveo da se Dan Republike slavi više od četvrt vijeka i da je i jučerašnji praznični prijem u Bijeljini, kojem su prisustvovali predstavnici svih političkih partija, dokaz da Republika Srpska za sve njene stanovnike nema alternativu i da su svi jedinstveni u očuvanju Srpske. 

Svim stanovnicima Republike Srpske Marković je čestitao rođendan Republike i poželio da se ovaj dan još dugo obilježava u zdravlju, veselju i sreći, sa željom građanima da budu živi i zdravi i da živi Republika Srpska. 

Slavlje u Bijeljini, ipak, nije proteklo bez problema jer su televizijskim ekipama pripadnici Oružanih snaga BiH zabranili ulaz sa kamerama do Vojnog hrama u krugu kasarne. 

Društvene mreže