log in

Dan Republike Srpske obilježen u Brčkom /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u Brčkom da je slava i Dan Republike - 9. januar prilika za okupljanje i jedinstvo koje se i pokazalo nizom održanih manifestacija, kao što je i današnja proslava praznika u distriktu.

"Ova okupljanja i manifestacije jedinstva daju nam snagu i volju da u slobodi gradimo bolji život. Moramo ostati privrženi Republici Srpskoj, moramo je jačati i čuvati, kao i razvijati našu svijest o njenom značaju", rekao je Dodik na svečanosti u hotelu "Jelena" gdje je bio domaćin proslave Dana Republike 9. januara u Brčkom. 

On je podsjetio da je Brčko zajedničko vlasništvo dva entiteta koje su razni međunarodni faktori pokušali udaljiti od Srpske, ističući značaj prisustva Republike Srpske u ovoj specifičnoj lokalnoj zajednici koja je od strateškog značaja za Srpsku. 

Govoreći o situaciju i BiH u kojoj političko Sarajevo i dalje osporava Republiku Srpsku i njen praznik, Dodik je rekao da Srbi nemaju izražen patriotizam za BiH, nego je taj osjećaj vijekovima vezan za Srbiju. 

"BiH je Srbima samo sinonim za stadanje i ovakva BiH dorađena međunarodnim intervencionizmom definitivno nije dobro mjesto ni za Srbe, ni za Hrvate", ocijenio je Dodik. 

Predsjednik Srpske je i iz Brčkog poručio da Dan Republike nije uperen protiv bilo koga i da u Srpskoj nikome nije zabranjeno da iznosi stavove i uživa demokratska prava.

MILIĆ: SRPSKA PREMA DISTRIKTU GAJI KONSTRUKTIVNU POLITIKU

Republika Srpska prema distriktu gaji konstruktivnu politiku i to pokazuje konkretnim djelima, izjavio je gradonačelnik Brčko distrikta Siniša Milić na današnjem obilježavanju 9. januara - Dana Republike, u ovom gradu.Milić je rekao novinarima da je današnja svečanost priznanje takvoj konstruktivnoj politici. 


"Mi danas, ovdje u Brčkom, ne slavimo samo ono što je Republika Srpska u stvarnom i simboličkom smislu za srpski narod, mi slavimo jednu konstruktivnu politiku koju Srpska gaji prema distriktu", naveo je Milić. 

On je istakao da je Republika Srpska najveći donator kada je riječ o Brčko distriktu. 

"Samo na osnovu električne energije koju smo dobili po veoma povoljnoj cijeni od 'Elektroprivrede Republike Srpske', primakli smo se cifri od 30 miliona KM koje je Srpska uštedila distriktu", naglasio je Milić. 

Milić kaže da je Republika Srpska garant opstanka Srba u BiH. 

"Mi imamo konstitutivnost na cijelom prostoru BiH, ali imamo podatke i činjenice da tamo gdje nema institucija Republike Srpske broj Srba je sve manji, toliki da oni ne mogu čak ni da se okupe i iskažu nezadovoljstvo svojim položajem, jer ih nema", dodao je Milić. 

On je zahvalio predsjedniku Srpske Miloradu Dodiku i Vladi Republike Srpske što su i ove godine Brčko distrikt uvrstili u svoj program obilježavanja Dana Republike. 

"To je veliko priznanje za Brčko, ne samo za njegovu ulogu i značaj koji je imao u ratnim dešavanja u vrijeme stvaranja Srpske, već i priznanje za jedan masovan izlazak građana Brčko distrikta na referendum o Danu Republike Srpske, gdje su iskazali svoj odnos prema obilježavanju tog dana i prema svojoj budućnosti", rekao je Milić.

Društvene mreže