log in

SSŠ Janja: Opremljeni kabineti za praktičnu nastavu /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Nova grejna tijela, profesionalna napa, profesionalni mikseri I pećnice, rashladne vitrine, samo su dio nove kuhinjske opreme kojom je opremljena Srednja stručna škola u Janji, a koja  znači usavšavanje praktične nastave, kao najvažnijeg segmenta u obrazovanju strukovnih kadrova koje nudi strukovna škola u Janji.

Prema riječima profesora Kortume, u protekle tri godine imali su problema sa izvođenjem praktične nastave zbog loših uslova.

Trenutno u Srednjoj stručnoj školi u Janji ima tri razreda ugostiteljske struke, ali zbog velike potražnje domaćeg tržišta I mogućnosti vrlo brzog zaposlenja planiraju I proširenje školskih kapaciteta, jer se pokazalo u praksi da su poslodavci kod kojih su učenici odrađivali praktičnu nastavu, veoma zainteresovani za mladi kadar.

Novu opremu su dobili, međutim, nedostaje im materijal kako bi ovi mladi ljudi imali sredstva za pripremu zadatih slanih I slatkih jela. Takođe, osim materijala, profesori ističu da bi bilo dobro da budući učenici imaju malo više interesovanja prilikom upisa, jer kuvarski posao može biti uspješan samo ukoliko se radi sa ljubavlju.

Đurađ Milanović, maturant Srednje stručne škole u Janji  ocijenio je svoje znanje kao dobru podlogu za dalje napredovanje I nada se brzom zaposlenju.

Kristina Nikolić, takođe maturatkinja, upisala je smjer kuvarski tehničar sasvim slučajno, ali ga je je tokom školovanja zavoljela I prihvatila kao svoj životni poziv. A kada je riječ o mogućem zaposlenju, ova mlada srednjoškolka je optimistična iz razloga što je uspješno obavila praktičnu nastavu u Globosu I restoranu Lovac gdje su je kolege zapazile kao vrijednog radnika.

Srednja stručna škola u Janji dobila je 27.000 maraka za opremanje kabineta za kuvare i kulinarske tehničare. Đaci ove škole će, zahvaljujući programu „Prilika plus" koji provodi Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća, a finansijski podržava Vlada Švajcarske, dobiti priliku da usavrše praktičnu nastavu. Rukovodstvo ove škole  naglašavaju  da će nastaviti da rade na daljem opremanju ovog kabineta kako bi učenici nakon završene škole bili spremni za poslovne izazove. Rezultati na takmičenjima Iako je ovo prva generacija kuvara i kulinarskih tehničara koja će ove godine završiti školovanje već su ostvarili zapažene rezultate na takmičenjima. Osvojili su treće mesto na takmičenju Region Sava-Drina u pripremi tradicionalne etno-trpeze, a na republičkom takmičenju ugostiteljske struke osvojili su treće mesto u pripremanju koktela.

NAPOMENA: Zabranjeno je objavljivanje, prekucavanje I sl. bilo kog dijela sadržaja Sajta uključujući slike i tekst u bilo koje svrhe, bez odobrenja redakcije.

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

 

Društvene mreže