log in

Pravilnom prihranom pšenice do rekordnih prinosa /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Kako prihraniti pšenicu, ječam, tritikale i zob pitanje je koje u ovo doba godine najčešće postavljaju poljoprivrednici s obzirom da se bliži rok predviđen za prvu prihranu ozimih usjeva.

Ako vremenske prilike budu išle na ruku ratarima, pa ako sa radnim mašinama budu mogli ući u njive već u drugoj polovini februara otpočeće poslove oko prihrane. Struka ocjenjuje da odabir đubriva ali i količinu najbolje određuje prethodno obavljena analiza zemljišta, međutim slika s terena pokazuje da se manje od deset odsto proizvođača u Semberiji pridržava ove korisne mjere u agraru.

Struka preporučuje da se na neutralnim tipovima zemljišta koristi urea. Riječ je o izuzetno dobrom đubrivu stava su agronomi, ali napominju da prilikom njegove upotrebe treba obratiti pažnju na temperaturu zemljišta.

Da li će biljka usvojiti pristupačni azot u najvećoj mjeri zavisi od vlažnosti zemljišta, odnosno od količine padavina.

S obzirom da je ogledna parcela strnih žita Resora za pružanje stručnih usluga konstantno pod nadzorom struke i gdje je zasijano oko 46 sorti pšenice, Zarić naglašava uzimajući u obzir ovaj primjer da svaka sorta ima svoje zahtjeve kada je u pitanju prihrana.

Struka preporučuje da se sa prvom prihranom usjeva krene u drugoj polovini februara, međutim, vremenski uslovi će biti presudni faktor u ovom poslu.

U prošloj godini ostvareni su prosječni prinosi pšenice od sedam do devet tona po hektaru. I to je kažu stručnjaci bilo uslovljeno spletom okolnosti, a nije u velikoj mjeri zavisilo od primjene đubriva. Sugerišu proizvođačima da obiđu usjeve i provjere stanje kada je u pitanju pojava biljnih bolesti i štetočina čiji je napad izvijestan usljed blage zime.

Biljka se u vrijeme folijarne prihrabne preko liosta može štititi i od bolesti i štetočina određenim fungicidima i insekticidima, međutim proizvođači se i u ovom poslu vode finansijskim mogućnostima.

NAPOMENA: Zabranjeno je objavljivanje, prekucavanje I sl. bilo kog dijela sadržaja Sajta uključujući slike i tekst u bilo koje svrhe, bez odobrenja redakcije.

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Društvene mreže