log in

Ove godine proizvodnja duvana na 400 hektara oranice u Semberiji i Posavini /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Duvanari počeli pregovore sa otkupljivačem o zanavljanju nove proizvodne sezone.

Uprkos nezavidnim rezultatima iz prethodne proizvodne godine i cijeni duvana koja se ne mijenja u posljednjih dvadesetak godina proizvođači sa područja Semberije i Posavine odlučili su da ulože sve napore kako bi dostigli kvalitet ove industrijske biljke i tako obezbijedili benefite koje daje otkupljivač.

Sjetvu duvana za 104 kooperanata preduzeće Duvan otpočeće početkom marta. Propratiće proizvodnju od nabavke sjemena pa do stručnog nadzora na proizvodnim parcelama.

Planirali su da ove godine prošire proizvodnju za 15 odsto u odnosu na prethodnu godinu i to uglavnom na području Posavine odakle je prošle godine stigao nešto kvalitetniji duvan s obzirom na osiguranu mogućnost navodnjavanja parcela .

Tako će proizvodnja duvana na području Semberije i Posavine biti postavljena ove godine na površini od 400 hektara. Uz očekivani prinos od 140 kilograma po dunumu  u Duvanu su isplanirali da otkupe 560 tona suvog duvana, ako očekivanja ne pokolebaju nepredvidive vremenske prilike.

Otkupna cijena duvana neće rasti ni ove godine, ali je otkupljivač odlučio novčano stimulisati kvalitet duvana.

Otkupljeni prošlogodišnji rod duvana isplaćen je proizvođačima prije nove godine, a zaprimili su duvanari i rješenja o podsticajima resornog ministarstva pa očekuju dodatni priliv novca. A prošlogodišnja suša obrala je kvalitet duvana, pa prve klase gotovo da nije ni bilo. Međutim,  prinos od 140 kilograma po dunumu proizvođači bi kažu u Duvanu mogli ostvariti ako uspiju atare pokriti sistemima za navodnjavanje. Ipak na samo 10 odsto terena u Semberiji gdje je zastupljena duvanarska proizvodnja postoje mogućnosti navodnjavanja.

Nije ni Stevo u Posavini u prvoj proizvodnoj godini posla kojeg se prihvatio navodnjavao parcele, ali zahvaljujući kaže kvalitetnoj oranici, nije obrao loš prinos.Ipak ove godine će najavljuje drugačije, neće širiti proizvodnju ali će navodnjavanje uvesti na njive. O širenju proizvodnje ne razmišlja ni Cvijetin. Ubrao je kaže oko tri tone duvana u prošloj godini, ostvario je prinos od 120 kilograma po dunumu, ali se kvalitetom lista nije mogao pohvaliti. Dragan Ristanović duvan sije na 13 hektara oranice, a na istoj će površini kaže postaviti ovu industrijsku kulturu i ove godine.

Prošle godine je kaže Dragan bilo dobrih prinosa uprkos lošoj godini , ali priznaje da kvalitet određuju vremenske prilike.

Ptroizvodnja je skupa pa se ne vrijedi s njom kockati kažu duvanari, koji su se prema evidenciji osiguravajućih kuća u najvećoj mjeri odlučili da osiguraju posao kako bi usljed eventualno pričinjene štete naplatili uloženo.

Na sastanku sa predstavnicima preduzeća Duvan ove godine se pojavilo više proizvođača u odnosu na prethodnu, s obzirom na činjenicu da organizovani otkup duvanarima daje vjetar u leđa da održe skupu proizvodnju uprkos iskušenjima na koja nailaze tokom proizvodnog ciklusa.

NAPOMENA: Zabranjeno je objavljivanje, prekucavanje I sl. bilo kog dijela sadržaja Sajta uključujući slike i tekst u bilo koje svrhe, bez odobrenja redakcije.

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Društvene mreže