log in

Savjetovanje za poljoprivrednike uoči proljetnih radova na njivama /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Ratari ovih dana razmišljaju o zanavljanju proizvodnog ciklusa. Na redu je prihrana ozimih usjeva, a koriste proizvođači i povoljne vremenske prilike kako bi parcele koje nisu uzorali jesenas ,pripremili za sjetvu jarih kultura.

Stručnjaci kažu da od adekvatno obavljene prihrane zavisi i krajnji rezultat nakon žetve.

Uz dobru zemlju, vrijedne poljoprivrednike i kvalitetna mineralna đubriva rezultati ne mogu izostati ocjenili su na stručnom skupu agronomi koje je u Semberiji okupila kompanija "Rapić". Moglo se čuti, da bi proizvođači prvu prihranu trebalo da obave sa „kanom“ ili sa đubrivom koje u svom sastavu sadrži nitrat koji je biljkama odmah dostupan.

Na ovom edukativnom druženju informisali su se proizvođači da pored prihrane glavnu ulogu u krajnjem zavidnom proizvodnom rezultatu igra pravilan odabir sjemena.

U Vojvodini se ranije proizvodilo više od 30.000 hektara sjemenskog kukuruza, a sada je ta površina nešto manja. U Institutu za kukuruz Zemun Polje, kažu da su na ovdašnjim njivama u prošloj godini postigli klijavost sjemena kukuruza od 95 do 98 odsto što je ističu dokazalo na terenu da je riječ o visokokvalitetnim hibridima.

Među zemunpoljskim hibridima kukuruza naćiće se i ove godine ono koji imaju veću tolerantnost na sušu. Ipak, slika sa domaćih njiva pokazuje da su primat uzele ozime žitarice u atarima, pa će kukuruz u predstojećoj sjetvenoj sezoni biti manje zastupljen.

Oni koji ne budu u finansijskoj mogućnosti da obave predstojeću proljetnu sjetvu imaće mogućnost da po nižim kamatnim stopama dođu do povoljnih kreditnih sredstava.

Distributeri sjetvenih repromaterijala bar za sada ne najavljuju poskupljenja, cijene sjemena i đubriva ostaće kažu na prošlogodišnjem nivou.

Ono što je sigurno do rekordnih prinosa i dobrih proizvodnih rezultata kreće se upravo od pravilnog odabira sjemena i primjene obavezne agrotehnike s obzirom na činjenicu da savremeni agrar ne trpi greške naročito u uslovima vremenski nestabilnih poljoprivrednih godina.

NAPOMENA: Zabranjeno je objavljivanje, prekucavanje I sl. bilo kog dijela sadržaja Sajta uključujući slike i tekst u bilo koje svrhe, bez odobrenja redakcije.

Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Društvene mreže