log in

Moguća saradnja u drvopreradi i zajednički nastup na ruskom tržištu /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U okviru uzvratne posjete Republici Srpskoj, državno-privredna delegacija Abhazije danas je posjetila Bijeljinu, gdje je sa gradskim rukovodstvom održan sastanak o mogućnostima privredne saradnje u oblasti drvoprerade, poljoprivrede i zajedničkog nastupa Srpske i Abhazije na ruskom tržištu.

Ministar ekonomije Abhazije Adgur Ardžinba rekao je novinarima da su tokom višednevnog boravka u Srpskoj prvenstveno razmatrane perspektive saradnje u sferi prerade drveta. 

"Vi imate dugodišnju tradiciju i visok kvalitet proizvoda, Abhazija ima velike zalihe drveta i nalazimo se blizu ruskog tržišta, te smo razmatrali mogućnost stvaranja zajedničkog preduzeća sa korištenjem tehnologija i stručnjaka iz Srpske i sirovine iz Abhazije, sa izlaskom na rusko tržište", naveo je on. 

Ardžinba je ukazao i na visok kvalitet prehrambenih proizvoda u Republici Srpskoj, naročito u poljoprivredi, uz ocjenu da bi njihovoj zemlji, koja ima veliki potencijal za razvoj poljoprivrede, bili dragocjeni tehnologije i iskustvo Srpske. 

Prema njegovim riječima, govorilo se i o isporuci robe iz Srpske na tržište Abhazije i obrnuto. 

"Mi smo oduševljeni onim što smo vidjeli u Republici Srpskoj, vi ste vrlo gostoprimljiva zemlja, dobrodušni ljudi, sa velikom istorijom i sa velikom budućnošću", zaključio je ministar ekonomije Abhazije Adgur Ardžinba. 

Šef kabineta gradonačelnika Bijeljine Mile Pejčić izjavio je nakon sastanka, na kojem je bio domaćin, da su nedovoljno iskorišteni i potencijali obje zemlje u oblasti turizma. 

Prisutni predstavnici privrednih komora rekli su novinarima da trenutno nema privredne saradnje između Abhazije i Republike Srpske, a o mogućnostima otvaranja te saradnje razgovara se od njihovog učešća na Sajmu turizma 2014. godine, tokom posjete delegacije Srpske Abhaziji prošle godine i u sadašnjoj uzvratnoj posjeti. 

Delegacija Abhazije je tokom posjete Srpskoj bila gost u Banjaluci, Privrednoj komori Republike Srpske, a primljeni su i na najvišem nivou kod predsjednika Republike, kao i ministra trgovine i turizma i ministra za ekonomske odnose i regionalnu saradnju.

Društvene mreže