log in

Obilježene 74 godine od ubistva 85 mještana Vršana /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Te 1944.godine u selu Vršani, pripadnici 13. Handžar divizije pobili su 85 mještana, a u tom pokolju stradalo je i 15 članova porodice Blagoja Božića koji iako je rođen nakon rata -46.godine, upoznat je sa svim detaljima po pričanju starijih preživjelih srodnika šta se dogodilo tih martovskih dana prije 74 godine.

Neke porodice su tim stravičnim zločinom u potpunosti zatrvene, poput familije Aćimović, a među žrtvama je bilo od djece, žena do  staraca , kao i dva sveštena lica koja su složbovala tih godinama u Vršanima. Podaci govore da je skoro četvrtina stanovništva ovog sela  na stravičan način  pobijena. A kako se ne bi zaboravila istorija stradanja, svake godine služi se pomen i polaže cvijeće na centralni  spomenik gdje su upisana  sva imena stradalih, kako bi mlađe  generacije bile upoznate sa stravičnom prošlošću svoga sela.

Obilježavanju godišnjice pogrona srpskog življa u drugom svjetskom ratu u Vršanima prisustvovao je i gradonačelnik Mićić koji je kaže da je osnovni razlog današnjeg okupljanja u molitvi za duše usnule, jer na taj način čuvamo ih od zaborava, sa ciljem da se  takva istorija više nikad ne ponovi.

Današnji spomenik za sve nastradale u drugom svjetskom ratu podignut je 1986.godine, a Odbor MZ Vršani svake godine organizuje parastos i prigodni program za  dan obilježavanja. Među prisutnima bilo je starijih mještana, potomaka, ali  i učenika seoske škole koji su svojim prisustvom potvrdili važnost prenošenja istorije i čuvanje istine stradanja pod zaborava.

Društvene mreže