log in

Udruženje „Restitucija“: Vratiti oduzetu imovinu /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Porodici Petrović iz Donje Čađavice oduzeto je 41 hektar zemlje i svi pomoćni objekti osim porodične kuće, odmah nakon drugog svjetskog rata, prema riječima Vase Petrovića, ćutali su 40 godina zbog tadašnje vlasti, međutim, kada su krajem osamdesetih progovorili i tražili svoju imovinu nazad, naišli su na poražavajuću istinu da se danas tom imovinom služe, kako kažu pojedini tajkuni, dok vlast prećutno to odobrava.

Najveći ceh platio je djed Vase Petrovića, koji je 40-tih godina bio jatak svome sinu četniku, dok su naslijednici takođe ispaštali zbog djedove i sinove odluke da budu na tzv.pogrešnoj strani, ali su ipak uspjeli da ponovo izgrade domaćinstvo.

Kako tvrde u Udruženju Restitucija, problem je što vlast u Srpskoj i opozicija u Parlamentu BiH ne dozvoljava ponovno  donošenje zakona o restituciji koji je bio u funkciji sve do 2000.godine.Jer tim zakonom do sad je vraćeno oko 40 odsto oduzete imovine u Semberiji.

Jedan od njih je i Ljubomir Đukanović, potomak čuvene semberske preduzetničke porodice, kojoj je oduzeto gotovo sve što je imala.

Po evidenciji Udruženja Restitucija najviše su semberska sela oštećena, u kojima još nije pokrenut proces povrata imovine, a od kojih su na spisku, Crnjelovo, Batković, Brodac, balatun, i dio ušća rijeke Drine u Savu, gdje je oduzeto najviše imovine oko 52 odsto. Međutim, nepravda se ogleda i u tome, da  dok prvobitni vlasnici ne mogu ući u svoj posjed, drugima je vraćena imovina koju su rasprodali u bezcenje.

Društvene mreže