log in

Novi kodeks-nova pravila u školama /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Uskoro bi trebalo da na snagu stupi etički kodeks za radnike i učenike osnovnih škola koji je Pedagoški zavod Srpske predložio resornom ministarstvu na osnovu zakona o vaspitanju i obrazovanju.

Kodeks, koji će tretirati i način ponašanja i međusobnog ophođenja i uvažavanja učenika i nastavnika, trebalo bi da na snagu stupi nakon objavljivanja u Službenom glasniku.

Prema pravilima iz ovog kodeksa đaci moraju da imaju čistu i urednu odjeću, bez uvredljivih obilježja. Đacima neće biti dozvoljeno nošenje kapa i marama, previše nakita, pirsinga i minđuša u nosu, na obrvama i usnama. Biće zabranjeno i nošenje uske, kratke i izazovne odjeće, a nisu dozvoljeni ni neuredni, predugi i upadljivi nokti i šminka. Nije dozvoljena ni upotreba mobilnih telefona na nastavi. Nastavnici neće moći da nose kratke pantalone, farmerke, majice, košulje i bluze bez rukava i sa dubokim dekolteom, dok suknje i haljine treba da budu do ispod koljena.

Etički kodeks sa svim pravilima koje propisuje pozdravljaju u rukovodstvu Osnovne škole „Sveti Sava“ u Bijeljini, kažu bilo je i krajnje vrijeme da se uvede kodeks oblačenja i kodeks ponašanja u školama, kako prosvjetnih radnika tako i učenika.

U nekim školama u Srpskoj uveliko razmišljaju da uvedu u upotrebu školske uniforme i kecelje.

Sankcije za nepoštivanje ovog kodeksa naknadno će biti definisane pravilnicima koji će se odnositi na đake i radnike.

Društvene mreže