log in

U toku sjetva soje na 250 hektara oranice PD „Semberija“ /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Traktori uveliko bruje semberskom ravnicom, dok jedni prihranjuju strna žita, drugi obavljaju predsjetvenu pripremu zemljišta, a ima i onih koji su angažovani na sjetvi proljetnih kultura.

Na imanju Poljoprivrednog dobra "Semberija" početak ovog posla ozvaničila je sjetva soje.

Sojom će biti zasijano 250 hektara plodne oranice ovog poljoprivrednog dobra, na 20 hektara će biti postavljena sjemenska soja. Planirani rod će dobrim dijelom biti iskorišten za potrebe stočne farme, dok je jedan dio namijenjen i tržištu. S obzirom da sjetva kasni na njivama ovog dobra radi se od jutra do mraka kako bi se sustigla dinamika planiranih poslova na sjetvi proljetnih kultura.

U atarima Poljoprivrednog dobra Semberija siju se provjerene sorte soje, koje su u optimalnim proizvodnim godinama pokazale svoj potencijal, pa očekuju i tehnolozi da očekivani prinos ove godine neće poremetiti vremenske prilike tokom sezone.

U uzgoju soje od agrotehnike se odstupiti ne smije. Ova kultura zahtijeva konstantna ulaganja ali i nadzor struke tokom ciklusa.

Uporedo sa poslovima na sjetvi soje, ovih dana traktori PD Semberije ušli su i u sjetvu kukuruza.Međutim još uvijek su prisutni problemi na njivama koje su postavljene uz rijeku Savu, pa se zabareno zemljište još uvijek neda obraditi, što dodatno odlaže sjetvu.

Proizvodnju ozimih usjeva na veću cijenu stavlja ove godine i pojava bolesti.

Za razliku od ječma i pšenice, stanje uljane repice na njivama ovog dobra je dosta bolje. Biljka je trenutno u punoj fazi cvjetanja.

Zemljište obiluje vlagom, pa će od visine dnevnih temperatura i zagrijevanja sjetvene površine zavisiti i nicanje soje koja bi ako sve bude išlo po planu, kada su u pitanju vremenske prilike trebalo da isklija već sedam dana nakon sjetve.

Ipak, nešto kasniji rok sjetve ove godine neće se negativno odraziti na ukupne prinose jer prema mišljenju struke, ako je sjeme zaorano tokom aprila, problema sa klijanjem, nicanjem i rastom biljaka ne bi trebalo biti.

Društvene mreže