log in

Žuta kiša meteorološki uobičajena pojava /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Tokom nekoliko proteklih dana Bijeljinu je  kao I ostale dijelove Srpske zahvatilo nekoliko manjih pljuskova, tipičnih za ovaj period godine.

Ipak, ono što nije tako uobičajeno jeste da je kiša donijela nemale količine naslaga sličnih blatu, najočiglednije izraženih na limenim ljubimcima I na prozorima. Mnogi su se žalili na dodatni posao čišćenja ali ima I onih koji  pojavu žute kiše nisu ni primjetili.

Nesvakidašnja pojava žutih tragova pojedine sugrađene zabrinjava, smatrajući da sve te meteorloške pojave ostavljaju određene posljedice na ljudsko zdravlje ali I da ljudski factor ima velikog udjela u cijeloj toj priči oko atmosferskih promjena.

Međutim, meterolozi kažu da je „prljava“ ili „žuta kiša“ redovna i normalna pojava na našim prostorima, te da nema nikakve posljedice jer nije ni štetna ni korisna.

Tzv. Žute kiše dolaze zbog ogromne koncentracije pijeska iz Sahare u vazduhu iznad našeg regiona, tvrde meterolozi, navodeći da je ova pojava tipična za proljetne mjesece.

S obzirom da i u narednom periodu meteorolozi najavljuju kišne padavine, veliki su izgledi da ćemo još neko vrijeme “uživati” u saharskom pijesku.

Društvene mreže