log in

Koncert hora Škole crkvenog pojanja iz Novog Sada

foto: Srna foto: Srna
Ocenite ovaj članak
(1 Glas)

U Eparhijskom centru u Bijeljini večeras je održan Vaskršnji koncert hora Škole crkvenog pojanja "Sveti Jovan Damaskin" iz Novog Sada, koji su izveli vaskršnje himne.

Dirigent hora, jerođakon Jerotej iz manstira Kovilj u Eparhiji bačkoj, rekao je novinarima da je ovo njihov prvi nastup u Bijeljini i Republici Srpskoj. 

On kaže da hor Škole crkvenog pojanja čine učenici i diplomci ove petogodišnje škole koja postoji od 2011. godine i u njoj se izučava drevno istočno-crkveno, jednoglasno pojanje. 

"Srbi su ovo pojanje primili još sa prosvetiteljskom misijom Kirila i Metodija, a naročito se učvrstilo za vreme prvog arhiepiskopa srpskog Svetog Save", naveo je jerođakon Jerotej. 

Prema njegovim riječima, pojanje se tokom vijekova njegovalo i razvijalo u srpskoj crkvi, sve do početaka 19. vijeka kada je nastao kraći prekid ove muzičke tradicije, koja se obnavlja osamdesetih godina prošlog vijeka pod uticajem Svete gore, naročito srpskog svetogorskog manastira Hilandar. 

"U našoj crkvi sad imamo bogatsvo pojanja i crkvene muzike, koja ima prosvetiteljsku i obnoviteljsku ulogu", rekao je jerođakon Jerotej. 

On je dodao da je ovaj hor do sada nastupao na raznim crkvenim manifestacijama, a najznačajniji su njihovi nastupi u Srbiji, Grčkoj, Slovačkoj i Americi.

Društvene mreže