log in

"Obaranje" regulacionih planova neće oštetiti investitore /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Gradske vlasti u Bijeljini tvrde da su prostorni i urbanistički planovi, kao i regulacioni plan centra grada, "oboreni" zbog formalno-proceduralnih propusta i da to neće izazvati štetu za investitore i građane.

Predsjednik Skupštine grada Slaviša Marković rekao je novinarima da su predlagači odluka odgovorni za njihovu zakonitost, ali da od usvajanja ovih planova na skupštinskom zasjedanju u martu do današnjeg stavljanja van snage nije bilo izdavanja građevinskih dozvola, što bi moglo biti štetno po investitore i građane. 

On je dodao da su planovi usvojeni nakon što se na odgovor resornog ministarstva čekalo 22, umjesto 15 zakonom predviđenih dana, te se smatralo da to znači njihovu saglasnost. 

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić je u pauzi skupštinskog zasjedanja izjavio novinarima da su planovi "pali" zbog proceduralnih razloga i formalnih propusta u rokovima. 

"Bijeljina je prije rata imala 15 stambenih zgrada, sada se u gradu toliko izgradi godišnje i nema urbanističkog haosa ni grešaka, samo formalni propusti", rekao je Mićić. 

Prema njegovim riječima, u prostornom planu i urbanističkim planovima za Bijeljinu i Janju nije urađena zaštita životne sredine, što je novost u zakonu i što još nema nijedan grad u Republici Srpskoj. 

On je najavio da će procedura njihove izrade i usvajanja biti ponovljena. 

Gradonačelnik je istakao da pravi problem u Bijeljini predstavlja parkiranje, zbog čega je na Ustavnom sudu Republike Srpske dva puta oboren regulacioni plan centra grada. 

On je rekao da je u Bijeljini nemoguće graditi više od jedne etaže u zemlji zbog podvodnog tla, te da se modernizovanjem zakona treba uvesti praksa evropskih zemalja koja investitoru omogućava plaćanje nedostajućih 
parking-mjesta. 

Odbornik Pokreta "Uspješna Srpska" LJubiša Petrović poručio je da planovi "padaju" kada se ne sluša struka, nego se Gradska uprava rukovodi političkim interesima. 

"Sada imamo haos koji građane košta 700.000 KM, a investitore usporenu izgradnju", kaže Petrović. 

Nezavisni odbornik Mićo Živić upozorio je da se zgrade grade brže nego što drveće raste i da u gradu treba posvetiti mnogo više pažnje ozelenjavanju i stvaranju humanog prostora za djecu i ostale građane.

UZ BROJNE KRITIKE USVOJEN IZVJEŠTAJ O RADU GRADONAČELNIKA

 Izvještaj o radu gradonačelnika Bijeljine Miće Mićića usvojen je danas u Skupštini grada uz oštre kritike opozicije da na 120 stranica nije dat odgovor građanima sa kakvim je efektom utrošeno 50 miliona KM iz budžeta prošle godine.
U desetominutnom obraćanju odbornicima, Mićić je najavio da će prošlogodišnji deficit u budžetu od 1,5 miliona KM uskoro biti pokriven iz redovnih prihoda i da će biti nastavljeni veliki projekti na izgradnji kanalizacije i uređenju gradskih ulica, kao i prioritetna ulaganja u zaštitu od poplava. 

On je pohvalio ambijent za poslovanje i zapošljavanje u Bijeljini, kao i brojne donacije koje su privučene u grad. 

Burno negodovanje većine opozicionih odbornika iz SNSD-a i Pokreta "Uspješna Srpska" izazvao je Mićićev navod da je "smanjena debljina asfalta" u gradu i da je "nekom" stranom ulagaču koji želi da se u Bijeljini šiju presvlake za automobile savjetovao da planira zapošljavanje 500, umjesto ponuđenih 3.000 radnika, iako je u gradu 19.000 nezaposlenih. 

Gradonačelnik je ove kritike odbacio kao pokušaj omalovažavanja njega i rada gradske administracije, uz pojašnjenje da se u Bijeljini za projekat prekvalifikacije za stolare od 1.000 pozvanih prijavilo samo 57 lica, na ponuđenih 100 mjesta u ovoj vrlo uspješnoj privrednoj grani. 

"Napadi na izvještaj su politički, uz nekorektno mijenjanje nadležnosti lokalne zajednice i republičke vlasti", izjavio je Mićić novinarima u pauzi skupštinskog zasjedanja. 

Odbornik SNSD-a Vaso Arsenović uočio je da su izvorni prihodi grada u prošloj godini bili 10 odsto manji od plana i da je budžet manji za 2,6 miliona, te da bi iskazani deficit od 1,5 miliona KM bio daleko veći da je prikazano i 27 nerealizovanih javnih nabavki. 

Šef Kluba odbornika SNSD-a Nedeljko Ćorić zahtijevao je od gradonačelnika odgovor na suštinsko pitanje - gdje je potrošeno 50 miliona KM i koji su efekti tog trošenja, kada je u Bijeljini prošle godine izdvajanje za podršku privredi bilo 80.000 KM, deset puta manje nego u najmanjim opštinama, a podstaknuto je zapošljavanje manje od 50 ljudi. 

"Ključni problem, razvoj privrede i zaposlenost je na 12. mjestu u zaključcima gradonačelnika, poljoprivreda posljednja, a od nje živimo. U kom to pravcu ide grad, zašto gubimo radna mjesta i ne otvaramo nova?", pitao je Ćorić sa odborničke govornice. 

Odbornik LJubiša Petrović iz Pokreta "Uspješna Srpska" nazvao je obmanom isticanje povoljnog privrednog ambijenta u Bijeljini i rekao da u gradu nema privrednog rasta ni poboljšanja privrednog ambijenta, što je vidljivo iz podatka o 238 prijavljenih i 249 odjavljenih preduzetničkih radnji, te zatražio da se smanje visoke obaveze privrednika prema gradu. 

Prema njegovim riječima, izdvajanje 1,1 miliona KM za podsticaje poljoprivrednicima je nedovoljno, ali i loše raspoređeno, jer se novac dijeli selektivno, što izaziva nezadovoljstvo poljoprivrednika. 

Predsjednik Skupštine grada Slaviša Marković kritikovao je formu izvještaja gradonačelnika u kojem nema plana rada i programa za ovu godinu i zamjerio mu što nije otvoreno kritikovao neke načelnike i rad odjeljenja kojima nije zadovoljan. 

Skupština grada Bijeljina bez rasprave je danas usvojila nacrt rebalansa budžeta koji se uvećava za pet miliona KM, koliko je novo kreditno zaduženje, te budžet sada iznosi 53,5 miliona KM. 

Kompletan izvještaj sa sjednice Skupštine Grada pogledajte večeras od 21 čas u emisiji "Skupštinska hronika"

Društvene mreže