log in

Vremenski uslovi probudili insekte u voćnjacima, „voćni sipac“ suši mlade zasade /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Stručnjaci savjetuju proizvođačima da obrate pažnju na prisustvo voćne ose na nekim sortama voća koja u velikoj mjeri ako se ne djeluje na vrijeme može napraviti štetu i smanjiti očekivani rod u zasadima.

Prilikom obavljanja tretmana u voćnim zasadima voćari bi trebalo da vode računa o periodu prskanja, odnosno kada nema prisustva pčela u voćnjaku a kako ne bi u suprotnom napravili štetu pčelarima. U voćnjacima gdje su dominantne jabuka i kruška trebalo je uraditi tretmane protiv lisnih vaši.

Što se tiče trenutnog stanja u zasadima, godina je ocjenjuju voćari dobro ponijela. Voćnjaci su puni roda, a zahvaljujući povoljnim vremenskim uslovima u dosadašnjem dijelu sezone imali su i manje tretmana, pa tako i ulaganja. Ipak, visoke proljetne temperature povećale su aktivnost insekata na voću.

Borbe sa insektima naročito ima u mladim zasadima napominje Dojčinović i dodaje da voćari u Srpskoj još od 2013. Godine muku muče sa voćnim sipcem koji nanosi veliku štetu.

Voćni sipac se uvukao u mlade zasade voća iz šuma koje nisu tretirane i zaštićene od najezde ovog insekta konstatuje Dojčinović.

I dok prate stanje u zasadima, voćari prazne hladnjače u ovo doba godine gdje je najviše uskladištene jabuke koja je čekala proljeće kako bi se pojavila na tržištu gdje je kako sada stvari stoje na itekako dobroj cijeni. Međutim voćari kažu da im cijene po kojima oni prodaju robu neće donijeti zavidnu zaradu, pa se nadaju da će do ovogodišnje berbe izvoz jabuka na rusko tržište biti nastavljen.

Ako ova godina prođe bez ekstremne suše ili vremenskih nepogoda u vidu grada voćari će po svemu sudeći obrati zavidan rod. Međutim ozbiljni u ovom poslu, opremili su voćnjake protivgradnim mrežama i sistemima za navodnjavanje kako bi očuvali egzistencijalni posao, pa je za očekivati dobar rod, kvalitet ali i zavidnu cijenu koja će nulirati gubitke iz prethodnih proizvodnih godina.

Društvene mreže