log in

Kukuruz vapio za kišom, posljednje padavine dobro došle /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Proizvođači u Semberiji sjetvu kukuruza su završili prije dvadesetak dana. Uslovi obrade zemljišta i sjetve su ocjenjuju bili idealni.

Zahvaljujući zalihama vlage u zemljištu na početku proizvodnog ciklusa usjev ima ujednačeno nicanje na parcelama u ovom kraju Srpske, međutim sušno proljeće uz nadprosječno visoke temperature isušilo je oranice, pa proizvođači kažu da bi im dobra kiša u ovom momentu dobro došla.

Priželjkivali su kišu, pa su je u petak i dočekali. Međutim nakon što je poprskala atare uslijedio je novi porast temperature pa ratari konstatuju da je vlažnost zemljišta još uvijek na niskom nivou, što osporava rast kukuruza koji se u zavisnosti od roka sjetve nalazi u fazama od tri do pet listova.

U sjetvu se ove godine ušlo nešto kasnije u odnosu na prethodnu godinu jer to vremenske prilike nisu dozvoljavale.

Uz potpunu agrotehniku proizvodnja kukuruza poprilično košta. Simojlović je tretman protiv korova posloje sjetve a prije nicanja obavio, a potrebno je kaže na njivama uraditi još korektivne tretmane.

Strijepeći od suše koja je prošle godine nulirala prinose i umanjila prihod semberski ratari su ovog proljeća uglavnom sijali hibride ranijih grupa zrenja kako bi prije ušli u žetvu i tako spriječili štetan uticaj na rod u najtoplijem dijelu godine.

Simojlović kukuruz na nivama ne navodnjava ali sa kvalitetnijih parcela koje su smještene uz Drinu kaže i u sezoni suše ubira dobre prinose.

Pšenice su nakon druge prihrane u dobrom stanju, nedostatak vlage je u ovom slučaju povoljan jer ne pogoduje biljnim bolestima, međutim ako padavine budu siromašne i u fazi nalivanja zrna uticaće to ocjenjuju agronomi na prinos i kvalitet pšenice.

Društvene mreže