log in

Investicijama i novim tehnologijama do unapređenja sela i poljoprivrede /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U poljoprivrednom sektoru neophodne su investicije i nove tehnologije kako bi se povećali obim proizvodnje i dohodak koji stvara ova poljoprivredna grana, ocjenjuje resorni ministar Stevo Mirjanić I dodaje da poljoprivreda u posljednjih desetak godina zavisi od vremenskih prilika, koje su značajno umanjile dohodak poljoprivrednih proizvođača.

Ipak uprkos tome na terenu se bilježi promjena strukture, povećanje kvaliteta proizvoda I obima proizvodnje. Ministar Mirjanić konstatuje da selo treba razvijati uzajamnom sinergijom svih privrednih grana i društvenih odnosa, a ne samo razvojem poljoprivrede.

Nije samo poljoprivreda odgovorna za ukupni razvoj sela kaže Mirjanić ali napominje da poljoprivreda u najvećoj mjeri može doprinjeti razvoju ruralnih sredina.

Održivi razvoj sela podrazumjeva u širem kontekstu razvoj integralnog ruralnog razvoja  I razvoja svih djelatnosti od infrastructure do proizvodnih kapaciteta.

Prvi okrugli sto na kojem se govorilo o mogućnostima razvoja sela organizovala je Akademija nauka I umjetnosti Republike Srpske.

S toga su I definisani prioritetni ciljevi kojima se nastoje riješiti gorući problem na selu.

Definisani su na ovom skupu problem koji su prisutni u biljnoj I stočarskoj proizvodnji te preradi proizvoda ali I agroekonomski problemi koji su vezani za Strategiju razvoja poljoprivrede I sela. Kako je zaključeno, potrebno je povećati sredstva za investicije i poboljšati sistem finansiranja agrarnih potreba kako bi cjelokupno društvo imalo veću korist.

Društvene mreže