log in

Sutra počinju "Majske muzičke svečanosti"

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U Bijeljini će sutra početi 17. horski festival "Majske muzičke svečanosti" koji će ove godine okupiti 30 horova iz Republike Srpske, BiH, Turske, Srbije, Slovenije, Hrvatske.

Festival će biti održan u sedam takmičarskih kategorija - mješoviti horovi, mješoviti kamerni horovi, crkveni horovi, muški horovi, ženski horovi, dječiji horovi i folklor. 

U okviru Festivala biće održano i takmičenje solo pjevača, kao i koncert prijateljstva gostujućih horova iz inostranstva, a očekuje se dolazak više od 1.000 horskih pjevača. 

Izvršni organizator Festivala je Srpsko-pjevačko društvo "Srbadija". 

Festival počinje sutra u 20.00 časova svečanim koncertom u Centru za kulturu "Semberija", na kojem će učestvovati Dječiji i mješoviti hor SCPD "Srbadija", pod dirigentskom palicom Desanke Trakilović i Jelene Milićević Trakilović. 

Drugi dan Festivala, u petak, u 20.30 u Centru za kulturu, biće održan koncert prijateljstva, a učesnici su gostujući horovi iz inostranstva. 

U subotu, 12. maja, planiran je cjelodnevni program koji počinje od 9.30 Svetom arhijerejskom liturgijom u Manastiru Svetog Vasilija Ostroškog, u 12.00 je takmičenje u kategorijama dječiji, muški, ženski horovi i folklor /ansambali sa tradicionalnom muzikom/, a u 19.00 proglašenje rezultata prvog takmičarskog dana i koncert horova pobjednika. 

Nakon liturgije u nedjelju, 13. maja, koja počinje u 9.00 časova u svim hramovima, u 11.30 u hramu Svetog Velikomučenika Georgija počeće takmičenje u kategoriji pravoslavna duhovna muzika, a u 13.30 takmičenje u kategorijama mješoviti kamerni i mješoviti horovi u Centru za kulturu "Semberija". Solo pjevači takmičiće se istog dana u 14.00 časova u Muzeju Semberija. 

Za nedjelju u 19.00 časova u Centru za kulturu "Semberija" predviđeno je proglašenje rezultata drugog takmičarskog dana i koncert horova pobjednika, te zatvaranje 17. horskog festivala. 

Društvene mreže