log in

Savanović: Poštovanje žrtvama koje su dovele do stvaranja Srpske /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Na godišnjicu stradanja vojnika JNA u Tuzlanskoj koloni ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović je u ime Vlade Republike Srpske izrazio zahvalnost i poštovanje svim žrtvama oslobodilačkih ratova u srpskom narodu koji su za rezulat dali Republiku Srpsku.

"Uvijek i na svakom mjestu treba da potenciramo Republiku Srpsku kao uslov biološkog opstanka srpskog naroda na ovim prostorima", poručio je Savanović na današnjem obilježavanju 26 godina od nekažnjenog ubistva 59 vojnika u Tuzli 15. maja 1992. godine. 

Ispred spomenika ubijenim u Tuzlanskoj koloni na gradskom groblju Pučile u Bijeljini, ministar je istakao da je Srpska stvorena uz ogromne žrtve i razaranja i da je Republika Srpska okvir i kiseonik bez koga srpski narod ne bi imao života na ovim prostorima, ili bi postao statistička greška, kao Srbi u Hrvatskoj. 

"Licemjerstvo je i nepravda da ovi oko nas, koji su do juče živjeli u zajedničkoj državi, vođeni podrškom međunarodnog faktora, pokušavaju da proglase genocidnom Srpsku i srpski narod, koji je u dva svjetska rata preživio genocid", ocijenio je Savanović. 

On je izrazio nadu da će kazna stići zločince za svaki, pa i zločin nad vojnicima u Tuzlanskoj koloni.

"Pucali su u zajednicu u kojoj su živjeli 70 godina, u zajednicu koja im je dala da budu narod u njoj i da budu pripadnici ravnopravnih naroda te bivše države", naglasio je Savanović. 

Prema njegovim riječima, srpski narod je dao najveće žrtve u dva svjetska rata i u stvaranju dvije Jugoslavije, rehabilitujući i one koji su bili većinom na strani fašizma. 

"Onda su došle devedesete godine 20. vijeka, kada su se ponovo probudili potomci onih što su činili zla 1941/45. godine, a nisu kažnjeni, uz muslimanski faktor koji je demografski ojačao i podržan međunarodnim mehanizmom, i proglasio zapadno od Drine BiH kao većinsku muslimansku državu", podsjetio je Svanović. 

On je ukazao na mržnju, lažni patriotizam i nacionalizam koji su doveli do izigravanja dogovora kojim se garantovalo mirno povlačenje pripadnika JNA iz Tuzle. 

"Ničim izazvani, ubili su kolonu nedužnih mladića, pripadnika JNA, na mučki, kukavički i neljudski način", istakao je Savanović i pozvao srpski narod da uči i poštuije svoju istoriju, svoje žrtve i heroje, uz ocjenu da je 20. vijek bio najtragičniji vijek u istoriji srpskog naroda. 

Podsjećajući na stradanja kroz istoriju, Savanović je rekao da oni koji su zadojeni mržnjom prema srpskom narodu pokušavaju i danas da mijenjaju etničku strukturu BiH, koristeći za to migrantsku krizu. 

"Budite sigurni da je to dugoročan projekat i treba da budemo čvrsti, odlučni i jedinstveni u tome da migrantima nema mjesta ovdje. Neka taj problem rješavaju oni koji su do njega doveli", zaključio je ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović.

 

NEKAŽNJENI ZLOČINI OTVARAJU MOGUĆNOST DA BUDU PONOVLJENI

Porodice 59 ubijenih u "Tuzanskoj koloni" ni 26 godina nakon ovog zločina muslimanskih paravojnih snaga ne mogu da žrtvama odaju počast i zapale svijeće na mjestu stradanja u Federaciji BiH, rekao je danas brat ubijenog vojnika Miodrag Vujanović.

"Neko drugi danas na tom mjestu slavi dan pobjede, dan oslobođenja i time još dosipa so na ranu porodica nastradalih. Koga su to oni pobijedili, od koga su moj grad oslobodili? Zar svoju sramotu prikazuju kao pobjedu, zar nečiju tugu oni proslavljaju", istakao je Vujanović. 

U obraćanju porodicama ubijenih, saborcima i sugrađanima koji su počast žrtvama "Tuzlanske kolone" odali ispred spomenika na gradskom groblju Pučile u Bijeljini, on je rekao da je jedina krivica ubijenih bila to što su Srbi i što su nosili uniforme nekada zajedničke države Jugoslavije. 

"Oni slave, a mi ćemo biti ponosni na našu braću, očeve i sinove što su svoje živote ugradili u temelje Republike Srpske, čuvaćemo ih od zaborava i čekaćemo. Čekaćemo da nekome proradi svijest i da se nađu počinioci i organizatori ovog zločina i time pokažu poštovanje prema žrtvama `Tuzlanske kolone` i prema porodicama nastradalih", poručio je Vujanović. 

Brat ubijenog vojnika je rekao da ne postoje riječi utjehe i ohrabrenja i da ćutanje najbolje opisuje patnju i bol kroz koju je prošla porodica svakog nastradalog vojnika koji je ubijen 15. maja 1992. godine. 

"Ćutimo mi, a ćute i oni koji treba da kažu ko je kriv, zašto i kako se to dogodilo, jer ni poslije 26 godina nema krivca, ni odgovornosti, što čini još većom bol zbog nevino stradale nečije djece, sinova, očeva i braće", rekao je Vujanović. 

Šef kabineta gradonačelnika Bijeljine Mile Pejčić rekao je, obraćajući se okupljenima, da je sjećanje na "Tuzlansku kolonu" sjećanje na nedužne žrtve. 

"Većina njih je tek bila započela život i sve što su oni tog 15. maja 1992. godine htjeli bilo je da se bezbjedno vrate svojim kućama i porodicama. Šta su oni kome skrivili, nikome od nas ovdje do danas nije jasno, kad su se mirno povlačili iz grada u kome su do tada mirno živjeli i služili vojni rok", rekao je Pejčić. 

On je istakao da za ovaj masakr do sada niko nije odgovarao, a da se ovaj dan u Tuzli obilježava kao dan oslobođenja grada u kome su ubijeni. 

"Ovo nije jedini zločin za koji još nema zemaljske pravde, jer domaći i međunarodni sudovi ne tretiraju sve zločine na teritoriji BiH na isti način i brojni zločini nad Srbima ostaju nekažnjeni i nakon toliko godina", rekao je Pejčić. 

Ipak, poručio je on, nisu uspjeli u svojoj namjeri da Srbi nestanu sa ovih prostora, jer su se Srbi izborili za Republiku Srpsku, zahvaljujući hrabrosti i žrtvama naroda i vojske. 

"Od pravosudnih organa tražimo da počnu da rade svoj posao, ne samo u interesu pravde, već i u interesu mira, jer ako zločini prođu nekažnjeno, to otvara mogućnost da budu ponovljeni. Sve što želimo jeste da ostanemo svoji na svome i da živimo u miru sa svima", poručio je Pejčić. 

On je istakao da žrtve ne smiju biti zaboravljene zbog pravde, mira i generacija koje dolaze. 

"Neka nam stradanje nevinih vojnika u `Tuzlanskoj koloni` bude još jedna opomena da ne dozvolimo da se ovakvi događaji ponove ne samo našem narodu, nego bilo kom narodu na ovim prostorima", zaključio je Pejčić. 

Na godišnjicu stradanja vojnika JNA u "Tuzlanskoj koloni" ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović je u ime Vlade Srpske izrazio zahvalnost i poštovanje svim žrtvama oslobodilačkih ratova u srpskom narodu koji su za rezulat dali Republiku Srpsku i položio vijenac na spomenik. 

U izjavi novinarima, Savanović je rekao da odlazak na mjesto stradanja u Tuzli nije omogućen, jer vlast tog grada ne dozvoljava postavljanje spomen-ploče žrtvama. 

"Mi ne želimo da trpimo poniženja. Oni se nisu udostojili ni da nam odgovore i ta ćutnja obeshrabruje i pokazuje njihovu opstrukciju, oni time ne žele da priznaju ovaj neljudski zločin i ubistvo nevinih mladih ljudi", ocijenio je Savanović. 

On je najavio da će Republika Srpska istrajati u traženju pravde za žrtve u "Tuzlanskoj koloni" i za sve srpske žrtve u nekadašnjoj BiH. 

Vijence na spomenik ubijenima u "Tuzlanskoj koloni" položili su i izaslanik predsjednika Republike Srpske Miladin Dragičević, izaslanik člana Predsjedništva BiH Milenko Ristić, porodice ubijenih, delegacije boračkih udruženja i lokalnih zajednica, te brojni građani. 

Pomen nevino stradalima u "Tuzlanskoj koloni" služio je NJegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije. 

U organizaciji Odbora Vlade Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, obilježavanje 26 godina od stradanja pripadnika JNA u Tuzli održano je na gradskom groblju Pučile u Bijeljini. 

Društvene mreže