log in

"Zagovaranje za uvođenje i standardizaciju servisa podrške u 4 lokalne zajednice u RS" /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Priča o uvođenju lokalnih servisa na području BiH je aktuelna poslednjih godina jer obuhvata sve teške kategorije invalidnosti koji nisu u mogućnosti da fizički pristupe osnovnim segmentima ljudskih prava zbog opštepoznatih barijera.

S obzirom da UN Konvencija štiti prava osoba sa invaliditetom, nužno je da društvo omogući njihov bolji položaj u lokalnim zajednicama.

Cilj je da lokalne zajednice obezbijede prioritetne servise podrške, koji podrazumijeva  besplatne usluge prevoza i dostupnost personalnih asistenata,  a takav primjer već je primjenjen na području grada Banja Luka.

Pored mnogobrojnih učesnika, podršku uvođenju i standardizaciji lokalnih servisa podrške u lokalnim zajednicma a u našoj zemlji, pružio je i Informativni centar za osobe sa invaliditetom Lotos iz Tuzle, koji interes vide u ostvarivanju ljudskih prava osoba sa invaliditetom, takođe preko potrebno je i njihovo uključivanje u život zajednice kako bi koristili njene resurse, a samim tim će biti iskorišteni i potencijali sa kojim raspolažu osobe sa invaliditetom.

Današnji Okrugli sto spada u drugi ciklus okruglih stolova koji se promoviše osim u Bijeljini, i u Banja Luci, Doboju i Trebinju,a koji je podržan od strane Ministartsva zdravlja i socijalne zaštite RS, dok se realizuje uz učešće i podršku Koalicije Kolosi iz Bijeljine i Saveza oboljelih od distrofije i srodnih bolesti iz  Banja Luke.

Društvene mreže