log in

Tačna i ažurna evidencija imovine je osnov za razvoj /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Tačna i ažurna evidencija imovine suština je svakog ekonomskog razvoja i Republika Srpska je donošem Zakona o premjeru i katastru već napravila veliki iskorak u primjeni evropskih standarda u ovoj oblasti, izjavila je danas direktor Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove /RUGIP/ Bosiljka Predragović.

Preradovićeva je navela da se u Srpskoj radi po švedskom modelu jedinstvene evidencije koju vodi jedan organ, te da su objedinjene vlasničke evidencije preuzete iz zemljišno-knjižnih kancelarija u sudovima i iz katastra u opštinskim upravama. 

"To je prvi korak koji je Republika Srpska prepoznala za primjenu standarda u oblasti imovine kako se radi u Evropi i svijetu, ali to je proces koji već traje četiri godine, a potrajaće i 10 godina", rekla je Predragovićeva novinarima u Bijeljini, gdje je danas održan peti u nizu regionalnih sastanaka rukovodstva Geodetske uprave sa područnim kancelarijama. 

Prema njenim riječima, to možda izgleda kao dug period, ali istorijski gledano nije jer će za tih 10 godina biti stvorena tačna i ažurna evidencija o imovini svakog građanina, jedinice lokalne samouprave i Republike Srpske. 

Predragovićeva ocjenjuje da je Srpska u ovoj oblasti na nivou zemalja u regionu i navodi da je u toku projekat nivelmana, odnosno mjerenja nakon 1974. godine, prvi put čitave teritorije Republike Srpske. 

"Imamo čime da se pohvalimo, a ima i problema, jer 50 godina zanemarujući uopšte pojam privatne imovine sada je velika stvar da uopšte krećemo u tom pravcu", zaključila je ona. 

Navodeći primjer neažurnosti evidencije o imovini, Predragovićeva je rekla da neke zemljišne knjige u Republici Srpskoj imaju još begove upisane kao vlasnike, poput Kozarske Dubice, ili NDH, upisane u Banjaluci, u centru grada. 

Predragovićeva je ukazala na značaj osnivanje katastra nepokretnosti u svakoj lokalnoj zajednici i naglasila da je ovaj postupak za građane besplatan. 

"Za razliku od Federacije BiH /FBiH/, Republika Srpska u postupku osnivanja katastra nepokretnosti poziva lično sve građane, a pozivi se upućuju i na adrese u inostranstvu", istakla je ona. 

Prema riječima Predragovićeve, na sastanku u Bijeljini analiziran je rad područnih jedinica Geodetske uprave u Bijeljini, Loparama, Ugljeviku, Šamcu i Pelagićevu, a kao najvažnija tema nametnula se eksproprijacija u lokalnim zajednicama, gdje su u toku veliki infrastrukturni projekti, poput drinskog nasipa u Semberiji. 

Ona je istakla da je u ovim postupcima neophodna saradnja svih zainteresovanih i da se oni ne mogu skraćivati, paušalno određivati, ni ubrzavati. 

Peti u nizu sastanaka predstavnika rukovodstva Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove sa šefovima područnih jedinica okupio je i predstavnike lokalnih samouprava i Pravobranilaštva Republike Srpske. 

Predragovićeva je uputila apel lokalnim zajednicama da što prije registruju svoju imovinu, ističući da podaci o imovini služe kao osnov za donošenje programa privrednog i ekonomskog razvoja. 

Načelnik Pelagićeva Simo Stakić pohvalio je rukovodstvo RUGIP-a za organizaciju ovih sastanaka na terenu i rekao da u ovoj opštini treba da uslijedi eksproprijacija zemljišta za veliki privredni projekat i dolazak investitora iz Izraela, koji je zainteresovan za podizanje fabrike vatrometa koja bi, za početak, zapošljavala 120 radnika. 

Prema njegovim riječima, investitoru treba obezbijediti na jednom lokalitetu poslovnu zonu od 40 hektara, od čega lokalna zajednica ima u posjedu 20 hektara, a ostalo će biti obezbijeđeno eksproprijacijom. 

Zamjenik pravobranioca Republike Srpske sa sjedištem u Bijeljini Milan Radujko pohvalio je saradnju sa područnim jedinicama RUGIP-a sa kojima zajednički radi na ogromnom broju predmeta.

Društvene mreže