log in

Nasilje među djecom i mladima /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Sve više postajemo svjedoci da se poslednjih godina dešavaju neželjeni i ničim izazvani opravdani incidenti kod mladih ljudi i djece ne samo na ulici nego i školi i drugim ustanovama.

Razlog ove negativne pojave, psiholozi kažu, moramo tražiti u porodici i u društvenoj sredini ali u genetskoj predispoziciji za nasilno ponašanje.

Psihološko savjetovalište svojevremeno je sprovelo istarživanje nad 1200 učenika  iz svih srednjih škola sa bijeljinske regije, a koje je pozalo da je veći procenat verbalnog nasilja zastupljen nego fizičkog poslednjih godina, a razlog tome psiholozi kažu krije se u neprihvatanju.

Nasilje je poslednji nivo određenog sukoba kome su prethodili suprostavljeni stavovi koji se nisu mogli prevazići mirnim putem, tvrde školski psiholozi.

Gotovog recepta za zaštitu djeteta od nasilja i pomoć samom nasilniku ne postoji, međutim postoji čitav sistem metoda kako i na koji način prići osobi koja je žrtva vršnjačkog nasilja i sobi koja je vršila to nasilje. Osnova tih metoda krije se u razgovoru roditelja sa djecom i terapijskom razgovoru sa psihologom.

Opširnije u večerašnjem izdanju emisije Aktuelno od 20 časova

Društvene mreže