log in

Ratari očekuju oko šest tona u prosjeku pšenice, glavobolju im zadala otkupna cijena /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Semberski ratari će ove godine ranije u žetvu pšenice, usljed visokih dnevnih temperatura zrenje ove žitarice na njivama odvija se ubrzano. Oni koji su primjenili agrotehničke mjere očekuju natprosječne prinose.

Međutim, i ovoga puta najveći problem ratarima predstavlja otkupna cijena pšenice o kojoj kako kažu ne znaju mnogo.

Na otkupnu cijenu pšenice resorno ministarstvo ne može uticati, pa je otkupnu cijenu trenutno jako nezahvalno prognozirati jer cijenu diktira tržište, kažu u ministarstvu.

U Srpskoj je jesenas zasijano oko 72.000 hektara strnim žitima, od toga je 47.000 hektara pod pšenicom, što je više od višegodišnjeg prosjeka u Republici Srpskoj. U resornom ministarstvu kažu da je za očekivati da će ovo biti prinosna godina u prosjeku oko pet tona po hektaru pšenice, što nagovještava veću proizvodnju u odnosu na ranije godine.

Mi iz godine u godinu imamo povećanje prinosa ne samo kod strnih žita nego i u proizvodnji kukuruza naglašava Pašalić, i dodaje da je u Srpskoj postavljeno petnaestak sličnih ogleda, a od toga su četiri sa strnim žitima. Kako se povećava saradnja sa selekcionim kućama, povećava se i broj oglednih polja.

Ovaj makro ogled postavljen je na površini od oko dva ipo hektara zemlje. Poljoprivrednicima su predstavljene 63 sorte i hibridi ozimih strnih žita - pšenica, ječam, tritikale, zob i raž, od 12 selekcionih kuća. 

Ogledno polje strnih žita u Semberiji obišli su i predstavnici Agencije za agrarna plaćanja koji su ratarima prenijeli dobre vijesti. Isplata podsticaja za proizvedenu i predatu pšenicu uslijediće uskoro.

Ove godine Agrarni budžet srpske teži je za još 11 miliona maraka, nedavno je zatvoren i javni poziv za podsticaj kapitalnim investicijama, a isplata podsticaja se izvršava predviđenom dinamikom naglašava Minić.

Ogledno polje na lokalitetu Novog Sela zagledali su poljoprivrednici kako bi se uvjerili koja je pšenica odoljela naletima vjetra, i napadima bolesti, kako bi se ubuduće opredijelili za pravu sortu.

Mnogi su zastajali pored dvije sorte domaće proizvodnje „Graindor“ i Renan“ preduzeća Jelena iz Kozarske Dubice.

Oni koji se pridržavaju agrotehnike ubiraju rekordne prinose pšenica koje domaćem tržištu plasira preduzeće Jelena.

Nisu ogledno polje posjetili samo oni koji se bave ratarskom proizvodnjom, bilo je i voćara koji su kako kažu došli da čuju koju pametnu jer ovo je prilika da se govori o novim tehnologijama u svakoj grani poljoprivredne proizvodnje.

Osim potencijala koji su dala strna žita na ovom oglednom polju u Semberiji imali su proizvođači priliku da se upoznaju i sa tim, kako efikasno zaštititi proizvodne parcele od najezde ptica, koje u poljoprivrednim krajevima znaju napraviti velike probleme rodu i očekivanom prinosu, s obzirom na štetu koju prave.

Ono što je evidentno kod proizvođača koji već u svojim atarima imaju postavljen ovaj uređaj,  očekivani rezultati su postignuti.

Ekološki uređaj za odbijanje ptica štetočina uz saradnju sa distributerima iz BiH i Srpske uskoro bi trebalo da se nađe i na domaćem tržištu u poljoprivrednim apotekama, kako proizvođači iz Semberije ubuduće ne bi po prijeko potrebnu ali efikasnu zaštitu od ptica išli kao do sada, preko granice.

Društvene mreže