log in

Povećanjem domaće proizvodnje sjemena do boljih rezultata u agraru /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Važno je da Poljoprivredni institu na ovaj način pošalje pravu poruku proizvođačima koji se u svakom smislu mogu osloniti na Institut kako bi upotrebom domaćih sorti I hibrida došli do rekordnih prinosa.

Ministar nauke i tehnologije Srpske Alen Šeranić naglasio je da resorno ministarstvo putem naučno-istraživačkog rada pomaže rad Poljoprivrednog instituta Republike Srpske.

U kvalitetan sjemenski material domaćeg Instituta uvjerio se I prvi mljekar RS Vladimir Usorac koji je obišao ovo ogledno polje postavljeno na području Banjaluke.

U Srpskoj se posljednjih godina bilježi tendencija rasta uzgoja strnih žita naročito pšenice.Na oglednom polju u Banjaluci predstavljeno je 26 sorti ječma I 24 sorte pšenice.

Poljoprivredni institut Republike Srpske u narednom periodu treba znatno da poveća proizvodnju sjemena, konstatovao je na terenu resorni minister Stevo Mirjanić.

Institut godinama primjenjuje zavidnu tehnologiju u proizvodnji strnih žitarica, te krmnog I industrijskog bilja, koje se uzgajaju u okruženju I šire kaže Mirjanić.

Ministar podsjeća da Srpska godišnje troši od 80 do 100 miliona KM vrijednosti sjemenske robe-hibrida sorti, sadnog materijala i drugog.

Manifestaciju "Dani polja strnih žita" organizovao je Poljoprivredni institut Republike Srpske u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Ministarstvom nauke i tehnologije Srpske.

Društvene mreže