log in

„Semberski kupus“ se vraća na domaće njive /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Zbog ne tako velikih prinosa kakve inače ostvaruju u uzgoju hibridnih sorti kupusa, proizvođači u Semberiji posljednjih godina zapostavili su uzgoj autohtone sorte semberskog kupusa.

Međutim, mnogi su uvidjeli šansu da im izvoz na evropsko tržište može osigurati odličnu zaradu, pa su se odlučili da proizvodnju podignu na veći nivo. S tim ciljem osnovano je i Udruženje proizvođača i prerađivača „Bijeljinski kupus“  koje je dio Klastera „Semberijaorganik“ koje je okupilo poljoprivrednike koji će se ozbiljnije prihvatiti uzgoja autohtone sorte semberskog kupusa koji se ovim potezom na velika vrata vraća na domaće njive. Uz oznaku geografskog porijekla, uzgajivačima plasman ove sorte na inostrano tržište neće predstavljati problem.

Cijena kvalitetnog semberskog kupusa na evropskom tržištu i za šest puta je veća nego na domaćem, što će proizvodnju učiniti isplativom. Zahtjevan proces zaštite geografskog porijekla Udruženje će voditi kroz Klaster „Semberijaorganik“. Vjetar u leđa uzgajivačima daje činjenica što je sjemenski materijal obezbijeđen i zagarantovan.

Semberski kupus je sorta koju karakteriše čvrsta glavica, tanki listovi i rebra, visok procenat šećera, te izuzetan ukus. U uzgoju nije zahtjevan jer ne traži veliku zaštitu od bolesti, a kao organska hrana ne podliježe carinskim kvotama.

Osnivačkoj skupštini ovog udruženja prisustvovao je ministar trgovine i turizma Predrag Gluhaković i kako kaže resorno ministarstvo podržava aktivnosti Klastera i udruženja koja ga čine. Ovo je ocjenjuje ministar pravi potez i pokazuje da se svijest domaćih proizvođača razvija u pravcu neophodnog udruživanja u klastere

Gluhaković najavljuje  intenziviranje kampanje čiji je cilj jačanje klastera u domaćoj proizvodnji i preradi, a sve za sigurniji nastup na inostranom tržištu. 

Novoosnovano udruženje dio je klastera Semberija organik, a u realizaciju korisne ideje već se uključilo desetak poljoprivrednika koji će se ozbiljnije prihvatiti uzgoja ove sorte, kojoj je budućnost zagarantovana uz određene sertifikate i geografsko porijeklo .

Tržište Svjetske trgovinske organizacije na koje tipuje BiH je tržište 164 zemlje,  a uz sertifikate domaćoj proizvodnji će biti otvorena mnoga svjetska tržišzta konstatuje Stakić, napominjući da je bez sertifikata i geografskog porijekla to nemoguće ostvariti.

Povezivanje nauke privrede i države je ključ uspjeha naglašava Stakić napominjući da i Klaster očekuje finansijsku podršku u skladu sa Pravilnikom koji je nedavno objavljen.

Osnivačka skupština Udruženja „Bijeljinski kupus“ održana je u prostorijama PPK regije Bijeljina koja je podržala ovu inicijativu.

Sudeći po svim pogodnostima uzgoja i otvorenoj prilici za sertifikaciju i zaštitu geografskog porijekla, za očekivati je da će se sve više poljoprivrednika prihvatiti posla koji odlično poznaju, a koji će im donijeti ekonomsku korist.

Društvene mreže