log in

Prvo socijalno preduzeće - podrška romskoj populaciji /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Realizacija Projekta u okviru kojeg je danas svečano otvoreno prvo socijalno preduzeće u Bijeljini namijenjeno zapošljavanju u poljoprivredi lica romske nacionalnosti, počela je prošle godine.

Socijalno preduzeće će tek da zaživi ocjenjuju u Udruženju Otaharin koje i rukovodi  plasteničkom proizvodnjom crvene paprike, naglašavajući da je ovim posao obezbijeđen za pet lica romske nacionalnosti.

Crvena paprika u plasteničkom prostoru uzgaja se na organski način bez primjene pesticida i herbicida, što će biti i osnovna prednost na kraju proizvodne sezone, za siguran plasman proizvoda na domaćem tržištu.

Planiramo da u saradnji sa resornim ministarstvom i njemačkim GIZ-om te organizacijama KER i Karitas kroz realizaciju ovog projekta zaposlimo što više ljudi, kažu u Otaharinu.

Plastenik u kojem je postavljena proizvodnja inače deficitarnog povrća na ovim terenima koji jke i podignut u okviru socijalnog preduzeća na upotrebu su predali ambasadorka Njemačke u BiH i gradonačelnik Bijeljine. Cilj ovog projekta je integracija i povratak Roma u ovu sredinu, istakla je ambasadorka Njemačke u BiH.

Realizaciju projekta društva za međunarodnu saradnju GIZ podržala je Gradska uprava. Nacionalne manjine u Bijeljini imaju posebnu privilegiju s obzirom da je njima veća pomoć neophodna, kaže gradonačeknik Bijeljine.  

Ovaj projekat ima za cilj ekonomsko osnaživanje romskih porodica koje su spremne da rade i privređuju u poljoprivredi i tako stiču profit. U plasteniku koji je danas zvanično predat na upotrebu zasađeno je 2.200 sadnica crvene paprike, čijim će plasmanom na domaćem tržištu biti dodatno ojačan razvoj socijalnog preduzeća.

Društvene mreže