log in

Sastanak predstavnika sedam stranaka /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Na preliminarnom sastanku od devet pozvanih političkih stranaka, odazvali su se predstavnici sedam političkih stranaka: Savez za novu politiku, Srpska napredna stranka Banja Luka, Uspješna Srpska, Izvorna Srpska iz Banja Luke, Snaga naroda iz Bijeljine, Stop iz Istočnog sarajeva, savez za ostanak iz Laktaša, a među njima nisu bili predstavnici Prve SDS i SRS dr. Vojislav šešelj. 

Cilj ovog sastanka bio je  dogovor o vezi formiranja koalicionog djelovanja na predstojećim oktobarskim izborima.

Prema mišljenju Zorana Mastila predsjednika Saveza za novu politiku, ova koalicija ima realne  šanse da nakon republičkih izbora postane parlamentarna koalcija, i na taj način ponudi svim građanima jedan novi politički program čije će težište biti stavljeno na ekonomski razvoj naše zemlje.

Savez za opstanak smatra da su političke stranke koje su se odazvale današnjem sastanku, ideološki i regionalno različite, iz tih razloga njihovo djelovanje može se posmatrati jedino kao programska koalicija.

Srpska napredna stranka prijavila se za sve izborne nivoe u BiH, i kako tvrde ozbiljno razmišljaju o pristupanju u koaliciji sa ostalih šest političkih stranaka.

Prema prognozama predstavnika političkih stranaka koje su učestvovale na današnjem pripremnom sastanku, ukoliko dođe do formiranja  njihove koalicije, to će značiti osnivanje trećeg bloka koji će po svemu sudeći pomrsiti konce postojećim dvijema koalicijama  i na taj način biće ključni faktor u donošenju svih bitnijih  parlamentarnih odluka nakon okotobarskih izbora.

Društvene mreže