log in

Da li će se u Bijeljini graditi studentski dom ?/ VIDEO/

foto: DOm učenika/arhiv foto: DOm učenika/arhiv
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Uprkos tome što se Gradska uprava poslednjih godina može pohvaliti investiranjem od preko 30 miliona maraka na svim nivoima obrazovanja.

Ipak, od resornog ministarstva  očekuju pomoć  za određene planirane projekte, a jedan od njih je izgradnja studentskog doma, jer sudeći prema statistici, u Bijeljini preko 5.000 studenata pohađa visokoškolsko obrazovanje, tako da je nepostajanje adekvatnog  studenstkog smještaja rak  rana ove lokalne zajednice. Planova je mnogo, kako tvrde gradski čelnici, međutim, problem su finansije.

Međutim, sudeći prema mišljenju resornog ministarstva nisu problem  finansije, nego je potrebno prvo ispitati stanje realnih studentskih potreba u Bijeljini, kako ne bi došlo do scenarija, da izgrađeni studentski dom postane promašena investicija.

Prema  podacima iz prethodnih godina u Bijeljini ima između pet i šest hiljada studenata, što  je zaista veliki broj, a  u Domu učenika imaju  otprilike negdje oko 100 mjesta svake godine,namjenjene za studente, ostala mjesta su rezervisana za srednjoškolce. Smještaj u Domu učenika u poređenju sa iznajmljivanjem privatnog smještaja, koji se kreće od 150 do 250 KM za jednosoban stan, daleko je povoljniji za  studentski standard I iznosi 90 maraka mjesečno. Međutim, to nije riješenje posmatrano na duže staze. Izgradnja Studentskog doma omogućila bi  većem broju studenata  smještaj  po povoljnim cijenama I osmišljen studenstki život u okviru te ustanove.

Društvene mreže