log in

Kiša uništila pšenicu, mlinari ponudili nisku cijenu, ratari prijete protestima /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Semberski ratari opet zbrajaju gubitke. Od početka žetve muku muče sa nestabilnim vremenskim prilikama, a posla je na pretek jer je jesenas više površina u ovom kraju Srpske zasijano pšenicom.

Međutim, česte padavine kombajne tjeraju sa njiva, pa proizvođači gube prinos i kvalitet. U zavisnosti od kvaliteta zemljišta i primjenjene agrotehnike prinosi se kreću od četiri do osam tona po hektaru, međutim svaka kiša utiče na kvalitet.

Sabiraju uloženo i izgubljeno, pa zaključuju ne vrijedi pšenicu punu vlage skidati s njiva, troškovi sušenja bi kažu dodatno nulirali u svakom smislu lošu cijenu.

Ništa bolje nisu prošli ni kada je u pitanju otkup. Mlinari su kažu ponudili nikada nižu cijenu od 23 feninga po kilogramu za pšenicu lošijeg kvaliteta do 25 feninga za pšenicu bolje hektolitarske vrijednosti, što neće pokriti kažu proizvođači ni troškove proizvodnje.

Vasilija Mijatović požnjeveno zrno vozi sa njiva na skladištenje. Nije kaže zadovoljan slikom koju zatiče na njivama i na otkupnim mjestima.

Sudeći prema stanju na terenu, prvi veliki usjev koji je trebao donijeti dobru zaradu iznevjerio je proizvođače koji se nadaju da će im podsticaji koji sleduju pšenici dijelom namiriti troškove proizvodnje.

Od kako su upalili kombajne i ušli u žetvu semberskim ratarima kiša pravi probleme i odlaže posao . Nepožnjeveno je na njivama ostalo još 30 odsto pšenice koja konstantno gubi  kvalitet i prinos. Poljoprivrednici u Udruženju sela Semberije su stava da neće u bescijenje predati  mlinarima ono što su s mukom proizveli.

Traže reakciju nadležnih  na lokalnom i republičkom nivou ili će u suprotnom dodaju biti primorani da izađu na ulice i rješenja problema u kojima su se našli traže na protestima.

Mlinari nas ucjenjuju na otkupnim mjestima kažu razočarani proizvođači, ističući da je izostalo usvajanje Pravilnika o otkupnim standardima  pšenice koji bi uredio stanje na domaćem tržištu. Obećano im je kažu da će Pravilnik na usvajanje u oktobru, pa poručuju da bi se u dokumentu u obzir trebali uzeti i agroekološki i agroklimatski uslovi na ovim terenima.

Zakazali su u reakciji dodaju poljoprivrednici i nadležni u ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH  jer je izostala zabrana uvoza pšenice u jeku žetve.

U susjednoj Srbiji je podsjećaju semberski ratari cijena  pšenice 16,5 dinara dok se kako kažu kod nas ne zna ko pije a ko plaća.

Imamo pšenicu sa veoma visokim nivoom proteina i glutena, poručuju proizvođači u Semberiji, pa traže cijenu u skladu s tim parametrima. Sa konferencije za medije uputili su apel mlinarima da im reper za cijenu bude cijena pšenice u Srbiji, a da hektolitar ne bude mjerilo za kvalitet po važećim zakonskim standardima, u suprotnom poručuju, biće prinuđeni na radikalnije mjere.

Ovih dana otkupnu cijenu objelodanio je i najveći otkupljivač  žitarica bijeljinski "Žitopromet", koji je za pšenicu lošijeg kvaliteta ponudio nešto veću cijenu u odnosu na onu koju su ponudili pojedini mlinari u Srpskoj. Prilikom formiranja cijene, vodili su se kažu cijenama pšenice u susjednoj Srbiji

Od početka ovogodišnje žetve bijeljinski "Žitopromet" je uskladištio 3.000 tona pšenice, a planirali su kažu u rukovodstvu ovog preduzeća da uskladište oko 10.000 tona domaće pšenice, što je znatno više u odnosu na prethodnu godinu.

Kako kažu u "Žitoprometu" domaća pšenica koju će ovom otkupljivaču do kraja žetve predati semberski poljoprivrednici biće iskorištena u proizvodnji uz miješanje sa kvalitetnijim pšeničnim zrnom koje se obezbjeđuje iz uvoza uglavnom iz Srbije ili Mađarske.

Do rasta cijene žitoprometovih proizvoda neće doći kažu u ovom preduzeću.

Društvene mreže