log in

Razlog više da obavezno doručkujete

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Sigurno ste do sada već čuli i zapamtili da je doručak najvažniji obrok. A evo i razloga više da nipošto ne propuštate ovaj obrok.

Sledeći put kada u žurbi pomislite da ne morate da doručkujete, setite se ovoga: novo istraživanje je pokazalo da izostavljanje doručka povećava rizik od smrti usled srčanih bolesti.

Za potrebe ove studije sakupljene su informacije 6.550 ljudi srednjih godina bez istorije srčanih bolesti, a naučnici su ih pratili nekoliko godina. Ispitivali su ih koliko često doručkuju: 59 odsto njih doručkuje svakog dana, 25 odsto ponekad, 10,9 odsto ih retko doručkuje, a 5,1 odsto nikada ne doručkuje.

Čak i nakon što su uzeli u obzir faktore poput pola, socioekonomskog statusa, navika u ishrani i drugih faktora, naučnici su utvrdili da je rizik od smrti usled kardiovaskularnih bolesti povećan za 87 odsto kod onih koji ne doručkuju nikad, u odnosu na one koji doručkuju svakog dana.

Stručnjaci su utvrdili da se, između ostalog, preskakanje doručka povezuje sa promenama u apetitu, manjom sitošću nakon kasnijih obroka i povišenim krvnim pritiskom.

"Naša studija potvrđuje neke prethodne studije koje su takođe pokazale da je preskakanje doručka povezano sa većim rizikom od srčanih bolesti", kaže vodeći autor studije dr Vej Bao.

Neka ranija istraživanja su pokazala i da preskakanje doručka može negativno da utiče na metabolizam i poveća rizik od dijabetesa tipa 2.

Dakle, svakako bi bilo pametnije da doručkujete nešto ujutro pre nego što se uhvatite u koštac sa svakodnevnim obavezama...

Društvene mreže