log in

Greške u čišćenju koje mogu da vas koštaju zdravlja

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Većina nas provodi više vremena nego što bismo željeli čisteći, a opet, pravimo neke greške koje mogu da budu čak i opasne po zdravlje.

Usisavanje, čišćenje, ribanje... sve je to potrebno redovno raditi, ali sa druge strane, može da ima i negativne posljedice na naše zdravlje. Stručnjak za čišćenje Ralitsa Prodanova iz firme koja pruža usluge čišćenja, otkriva neke česte greške.

Čišćenje buđi

Niko ne želi buđu u kući, ali ribanje kako biste skinuli crne tačkice može da bude vrlo opasno.

"Tamna buđ, koja se pojavljuje zbog vlage, izgleda grozno i mnogi su u iskušenju da to očiste. Ali, čišćenje može da dovede do respiratornih problema jer je tamna buđ koja se pojavljuje na vlažnim zidovima veoma toksična. Ribanjem, čestice buđi mogu da završe u vazduhu i da se rašire kao virus", objašnjava Prodanova.

Najčešća vrsta buđi koja se pojavljuje u kućama može da izazove respiratorne probleme, zapaljenje koži, umor i mučninu.

Da biste se bezbjedno riješili buđi, nosite zaštitnu masku, rukavice i naočare dok čistite.

"Najefikasniji način da se riješite buđi je da sipate izbjeljivač u bočicu sa prskalicom, naprskate na mjesta gdje ima buđi i ostavite da djeluje 30 minuta. Otvorite sve prozore kako bi bilo kakve toksične materije izašle, a zatim očistite i isperite tretiranu površinu".

Hemijske reakcije

Ako koristite više različitih proizvoda za čišćenje, morate da budete pažljivi da ih ne miješate.

"Kijuč je u tome da ne miješate izbjeljivač sa drugim supstancama. Izbjeljivač i bilo kakvi drugi proizvodi koji sadrže amonijak mogu da stvore toksični gas koji u određenim okolnostima može da bude čak i smrtonosan. Takođe, pomješani izbjeljivač i sirće mogu da naprave gas koji šteti disajnim putevima".

Namještate krevet odmah ujutro

Iako vas je mama od malih nogu učila da raspremite krevet čim ustanete, to zapravo nije dobro za vaše zdravlje, tvrdi Prodanova.

"Grinje vole toplotu i vlažnost, zbog čega obožavaju i vaš krevet. Mogu da izazovu reakcije poput astme i ekcema, kao i curenje iz nosa, kijanje, crvenilo na očima, svrab, plitak dah...", objašnjava ona. Zbog toga savjetuje da ne raspremate krevet čim ustanete, već da ga neko vrijeme ostavite tako, kako bi vazduh osušio i osvježio krevet, pa time i otjerao grinje.

Naravno, treba i da mijenjate posteljinu jednom nedjeljno i da redovno usisavate dušek.

Ne čistite usisivač

Većina ljudi samo povremeno isprazni kesu usisivača, ali to treba raditi mnogo redovnije.

"Unutrašnjost usisivača je praktično fabrika bakterija, koje se brzo umnožavaju. Istraživanja su pokazala da se u čak 15 odsto usisivača nalazi i Ešerihija koli. Savjetuje svima da mnogo češće prazne kese usisivača, a da poslije svakog usisavanja prebrišu i dezinfikuju usisivač".

Ne mijenjate redovno kuhinjske krpe

Kuhinjske krpe se toliko puta koriste tokom dana, da ih je potrebno mijenjati svakodnevno. Zbog toga što često ostaju mokre od prethodnog korišćenja, na njima se lako stvaraju bakterije, pa je preporučljivo mijenjati ih svakodnevno.

Ne perete dobro daske za sječenje

Nije dovoljno da operete dasku za sječenje tečnošću za sudove i vodom. S obzirom na to da se na daskama od sječenja stvaraju udubljenja, tu se lako zadržavaju bakterije koje se ne vide golim okom.

"Standardno pranje nije dovoljno da se riješite bakterija. Tako da savjetuje da daske za sječenje čistite izbjeljivačem", kaže Prodanova.

Društvene mreže