log in

Mali Zvornik: Osveštana zvona i krst hrama "Mali Ostrog"

foto: Srna foto: Srna
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U Malom Zvorniku su juče, u okviru obilježavanja krsne slave opštine - Svetog velikomučenika Prokopija, osveštana zvona i krst za crkvu, koja je ukopana u stijeni u blizini podzemnog grada dinastije Karađorđević.

Crkvu-pećinu u obliku krsta napravili su vojnici koji su početkom tridesetih godina prošlog vijeka izgradili podzemni grad za kraljevsku dinastiju Karađorđević.

Arhijerejski zamjenik u šabačkoj eparhiji Mirko Vilotić rekao je da je ovo jedinstven hram u Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Prema njegovim riječima, hram je u znaku krsta koji je ukopan u zemlju po 33 metra dužine, širine i visine, što simbolizuje godine života koje je Isus Hrist proveo na zemlji.

"Crkva je u osnovi u znaku Časnog krsta, a zvonik je rađen po uzoru na manastir Ostrog, pa se zato i zove `Mali Ostrog` ili `Novi Ostrog` ili `Ostroška stijena`", objasnio je prota Vilotić.

Mjesni sveštenik Mileta Tovarović rekao je da će hram po završetku radova 80 odsto ličiti na hram Svetog Vasilija Ostroškog.

Predsjednik opštine Mali Zvornik Zoran Jevtić rekao je da ova lokalna zajednica značajno finansijski pomaže izgradnju crkve Časnog krsta.

"Ovaj vjerski objekat značajno čuva naš nacionalni identitet", rekao je Jevtić.

U izgradnji je spoljašnji dio crkve Časnog krsta, a unutrašnji je izgrađen za vrijeme gradnje podzemnog grada Karađorđevića.

Jevtić kaže da su od resorng ministarstva dobili 32 miliona dinara /260.000 evra/ za rekonstrukciju podzemnog grada dinastije Karađorđevića

"Vlada Srbije odobrila je 600.000 evra za sanaciju mosta kralja Aleksandra Prvog Krađorđevića, koji preko Drine povezuje Mali Zvornik i Zvornik", dodao je Jevtić.

U podzemnom gradu Karađorđevića održana je posljedna sjednica Vlade Kraljevine Jugoslavije u noći između 9. i 10. aprila 1941. godine.

U ovim prostorijam posljednje dane u Srbiji proveo je i kralj Petar Drugi Karađorđević od 9. do 12. aprila 1941. godine.

Podzemni grad ili sklonište Karađorđevića veličine je oko 5.000 metara kvadratnih prostora u koji može da se smjesti do 5.000 ljudi.

Ovaj objekat ima 75 prostrija, među kojima su kraljevski apartman, sala za održavanje sjednica Vlade Kraljevine Jugoslavije, crkva, kraljevski bunar, česme, prostor za smještaj vojnika i drugi sadržaji.

Društvene mreže