log in

Kosovo dobilo oružane snage /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Premijer samoproglašenog Kosova Ramuš Haradinaj, rekao je novinarima, nakon usvajanja seta zakona, koji iniciraju transformaciju KBS u tzv.vojsku, da će njeni pripadnici biti raspoređeni po cijelom Kosovu, na jugu i sjeveru.

U južnom dijelu Kosovske Mitrovice većinsko albansko stanovništvo je vijest o usvajanju zakona koji omogućavaju transformaciju KBS u vojsku proslavilo uz petarde, dok u srpskim dijelovima KiM vlada ogorčenje i velika zabrinutost zbog transformacije KBS u Oružane snage Kosova.Na ulazu u južni dio Mitrovice kod mosta pripadnici KFOR-a obezbjeđuju i prate situaciju. U znak protesta zbog odluke kosovskog parlamenta o formiranju vojske Kosova srpski studenti u Kosovskoj Mitrovici danas su izveli svojevrsni performans, kako bi pokazali da je pogaženo međunarodno pravo i svi važeći dokumenti o Kosovu. Održana je i Vanredna konferencija za novinare kriznog štaba četiri opštine sa sjevera KiM.

Predsednik Srbije i vrhovni komandant Aleksandar Vučić će u naredna 72 časa obići jedinice u Kopnenoj zoni bezbednosti i na prostoru juga Srbije .Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je danas da se takozvana vojska Kosova, koju sačinjavaju teroristi, pravi da bi napadala Srbiju i Srbe i poručio da Srbi na KiM mogu da budu mirni i da imaju apsolutnu podršku predsjednika Republike i Vojske Srbije, jer za državu nema višeg interesa od očuvanja Srba na prostoru Kosova i Metohije. Vulin je istakao da je cilj Haradinaja da izazove sukobe širih razmjera, da bi onda konačno ponovo mogao da bude žrtva i da privuče podršku međunarodne zajednice. Generalni sekretar predsjednika Srbije Nikola Selaković poručio je danas da je u parlamentu u Prištini, gdje je donesena odluka o formiranju vojske samoproglašenog Kosova, umrlo međunarodno pravo, a da će država Srbija donijeti odluku kako da na to odgovori. Srbija ostaje na putu mira, poručuje premijerka.

Politički analitičar Dragomir Anđelković rekao je  da Srbija mora pod hitno da se obrati Savjetu bezbjednosti UN jer je odlukom o formiranju "vojske Kosova" na najgrublji način prekršena rezolucija 1244 i međunarodno pravo

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da žali zbog odluke o osnivanju vojske samoproglašenog Kosova, koja je donesena uprkos tome što je Alijansa izrazila zabrinutost zbog takvog poteza.On je u saopštenju, koje je objavljeno na zvaničnoj internet stranici NATO-a, istakao da je Alijansa jasno dala do znanja da nije vrijeme za takvu odluku, iako je transformacija bezbjednosnih snaga u vojsku pitanje za vlasti samoproglašenog Kosova. S druge strane SAD podržavaju postepenu tranziciju bezbjednosnih snaga Kosova u vojsku, saopšteno je iz Ambasade SAD u Prištini.

Društvene mreže