log in

Na Kalemegdanu dočekana Kineska nova godina

Foto Večernje novosti | Z.Jovanović Foto Večernje novosti | Z.Jovanović
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U Beogradu je otvaranjem izložbe "Kineski festival svjetla" i vatrometom na Kalemegdanu dočekana Kineska nova 2019. godina - Godina zlatne svinje, a svečanosti je prisustvovala premijer Srbije Ana Brnabić, koja je poželjela da se još više učvrsti svevremeno čelično prijateljstvo Srbije i Kine.

Brnabićeva je, otvarajući izložbu lampiona koje je izradila kompanija "Zigong Haitjen" iz provincije Sečuan, istakla da će ona osvjetljavati Beograd koji je 1980. godine, kao treći grad u svijetu poslije Njujorka i Tokija, uspostavio bratske odnose sa Pekingom.

Ona je podsjetila da je krajem prošle godine u Pekingu otvoren Kulturni centar Srbije, te izrazila očekivanje da će uskoro u Beogradu biti otvoren Kineski kulturni centar koji je u izgradnji, prenijeli su beogradski mediji.

"Izložba je plod naše saradnje u okviru mehanizma `16 plus jedan`, čije rezultate već vidimo. To su Pupinov most, auto-putevi, rekonstrukcija naših termoelektrana, ugrađivanje filtera za čistiji vazduh, rekonstrukcija brze pruge Beograd-Budimpešta i mnogi drugi projekat, a večeras uživamo u plodovima te saradnje i u kulturi", rekla je Brnabićeva.

Ona je dodala da svi u Srbiji žele sreću i dalje uspjehe u svim oblastima razvoja bratskom narodu u Kini i da im Nova godina zlatne svinje donese napredak, bogatstvo i uspjeh.

Svečanosti su prisustvovali ministri kulture Srbije Vladan Vukosavljevića i rada Zoran Đorđević, te gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić i ambasador Kine Čen Bo.

Čen Bo je istakla da su Kina i Srbija geografski udaljene zemlje, ali da su srca dva naroda usko povezana.

"Po kineskom kalendaru 2019. godina je Godina zlatne svinje koja je simbol sreće i bogatstva. Danas dijelimo prazničnu radost uz želju da ćemo u novoj godini zajedničkim naporima težiti još boljem životu u prosperitetu i miru. Da naše tradicionalno prijateljstvo poput ovih lampiona isijava veličanstvenu svjetlost", rekla je ona.

Vukosavljević je podsjetio na bogatstvo i raskoš kineske tradicije i kulture, kao i na sve intenzivniju saradnju Kine i Srbije, dodavši da napredak Kine na svim poljima raduje sve u Srbiji.

"Očekujem da će kroz složenu, bogatu i raznovrsnu kulturnu razmenu Srbija imati šta da nauči, doživi i vidi i čemu da se raduje, ali verujem da će i naši prijatelji u Kini imati priliku da se upoznaju sa kulturnim nasleđem Srbije i onim savremenim što Srbija stvara", rekao je Vukosavljević.

Radojičić je rekao da "iza prijateljstva Srbije i Kine stoje prošlost, sadašnjost, ali i budućnost", podsjećajući da su se Beograd i Peking pobratimili 1980. godine i da Srbija i Kina realizuju obilaznicu oko Beograda, koja se trenutno radi, te industrijsko-tehnološki centar u Borči čija izgradnja predstoji.

Izložbu su realizovali "Balkanopolis centar za modernu tradiciju" i kompanija "Zigong Haitjen" uz podršku Ministarstva kulture Srbije i Ambasade Kine u Beogradu.

Svjetlosne instalacije Panda, Godišnja doba, Čudesni jelen, Šapat pingvina mogu se vidjeti do 24. februara, a lampioni će se paliti svakog dana u 17.00 časova.

Društvene mreže