log in

Bjeloglavi sup kao VIP ličnost stigao u Srbiju

Foto: Fond za zaštitu ptica grabljivica Foto: Fond za zaštitu ptica grabljivica
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Ženka bjeloglavog supa, poznatija kao Dobrila, koja se prošlog proljeća izlegla na liticama Uvca, a zimus zalutala na jug Turske, gdje je pronađena iznemogla i promrzla, avionom je vraćena u Srbiju.

Povratak avionom ove veoma rijetke ptice, koja pripada zaštićenoj vrsti, bio je jedini način da se vrati kući, budući da su je turski veterinari zbrinjavali u nekoliko navrata, navodi RTS.

Dobrilu je na beogradskom Aerodromu "Nikola Tesla" dočekao veliki broj domaćih i stranih medija, ministar zaštite životne sredine Srbije Goran Trivan i ambasador Turske u Srbiji Tanžu Bilgič.

Iz aviona je iznesena u transporteru, a potom odnesena u prostor za carinsku i veterinarsku kontrolu.

Ptica, koja je zbog mirnoće i umiljatosti dobila ime Dobrila prilikom markiranja, do kraja dana biće dopremljena u Specijalni rezervat prirode "Uvac", gdje će biti smještena u poseban kavez, da bi uspješno prošla period adaptacije i ponovnog sticanja navika samostalnog uzimanja hrane.

U organizaciju prenosa ptice bile su uključene sve relevantne institucije iz Srbije i Turske, da bi bile obezbijeđene sve neophodne dozvole u skladu sa Konvencijom o međunarodnom prometu ugroženih vrsta divlje faune i flore.

Uz posredstvo ambasadora Turske u Srbiji Tanžu Bilgiča, besplatan prevoz bjeloglavog supa iz Urfe do Istanbula, a zatim i do Beograda, obezbijedila je turska avio-kompanija "Turkiš erlajnz".

Ova kompanija će snimiti dokumentarni film o Dobrilinom putovanju avionom i dolasku u svoju koloniju u "Uvac", nakon što se prošlog proljeća izlegla na liticama Uvca, a u decembru pronađena bez snage na jugu Turske i bila smještena u bazi u mestu Dijarbakiru, gdje se oporavljala.

Društvene mreže