log in

Samit u Berlinu: Prva runda bez dogovora, u junu nastavak /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Beograd i Priština su se složili da nastave sa naporima da implementiraju postojeće sporazume i da se konstruktivno uključe u dijalog za normalizaciju odnosa, kroz EU, radi postizanja sveobuhvatnog i konačnog sporazuma, jedan je od zaključaka skupa u Berlinu, objavljenih na zvaničnom sajtu njemačke kancelarke Angele Merkel. 

U zaključcima stoji da je naglašen značaj konačnog, pravno obavezujućeg sporazuma o potpunoj normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.Takav sporazum je ključan za put Srbije i Kosova u Evropu, ističe se u saopštenju. Učesnici su se, navodi se, složili da takav sporazum treba da bude sveobuhvatan i politički održiv i da doprinese stabilnosti u regionu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas, nakon samita u Berlinu, da će novi sastanak o obnavljanju dijaloga biti održan u Parizu 1. ili 2. jula, pred sastanak u Poznanju u okviru Berlinskog procesa.

Vučić  je rekao da je bio iznenađen oštrinom Albanaca s Kosova i rečima protiv Republike Srpske, naročito u prvom obraćanju predsedavajućeg Saveta ministara BiH Denisa Zvizdića. Kako je rekao, na to je reagovao rečima da Republika Srpska nije loša tvorevina već dejtonska i da je njenim stvaranjem sačuvan mir na teritoriji BiH. Zvizdić je u Berlinu rekao da se protivi crtanju novih granica na bazi etničkih principa na Balkanu, te "snažno osudio povezivanje rješavanja statusa samoproglašenog Kosova sa Republikom Srpskom".

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić objašnjava da sastanak u Berlinu nije novi format dijaloga Beograda i Prištine, jer dijalog ne postoji. Ovo je bila priprema da se izvrši totalni pritisak na Srbiju. Svi učesnici sastanka vrše pritisak.

Zvizdićevu izjavu osudila je i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović. Rekla je da ne zna u čije ime je Zvizdić govorio i poručila da je Bosna i Hercegovina neozbiljna.

Izjavu predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH u tehničkom mandatu Denisa Zvizdića provokativnom je ocijenio i predsjednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu Miodrag Linta. Zvizdić je, kaže Linta, potvrdio da su Bošnjaci spremni da priznaju lažnu državu Kosovo, ali ih u tome sprečava Republika Srpska zbog čega se i našla na njegovoj i meti Hašima Tačija.

Društvene mreže