log in

Otvorena posljednja dionica južnog kraka Koridora 10

foto: Tanjug foto: Tanjug
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Kulturno-umjetničkim programom i vatrometom kod mosta kod Vrle svečano je označeno otvaranje posljednje, najzahtjevnije dionice južnog kraka Koridora 10.

Gradnja je trajala šest godina, izgrađeno je 36 mostova i dva tunela. Dionica je duga 26,3 kilometra i može se proći za 20 minuta. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio je svima koji su učestvovali i pomogli gradnju, a pre svega graditeljima sa juga Srbije.

Vučić: Prestići ćemo mnoge koji su bili ispred nas

Kod Vrle se okupio državni vrh Srbije, diplomatski kor, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i makedonski premijer Zoran Zaev.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio je svima koji su učestvovali i pomogli gradnju posljednje dionice južnog kraka Koridora 10, a prije svega graditeljima sa juga Srbije.

"Reći da kiptim od radosti i ponosa bilo bi rvanje po površini onoga što osjećam. Za nešto ovako moćno i lijepo što nadilazi naše snove, nemam dovoljno riječi", rekao je Vučić.

Naveo je da su ljudi sa juga Srbije izgradili sve ono što generacije prije njih nisu uspjele da urade.

"Možete da se ponosite onime što ste napravili ne za sebe, već za našu djecu i našu budućnost", poručio je predsjednik.

Poručio je da ćemo se trkati sa svima i prestići mnoge koji su bili daleko ispred nas.

"Probudili smo Srbiju, zapošljavamo građane, natjerali smo Srbiju da vjeruje i ponovo voli samu sebe", istakao je Vučić.

Ovo je Srbija, poručio je Vučić.

"Svi ovi mostovi, tuneli, vijadukti što gradimo, ništa nije nimalo slučajno. Mogu da kažem mirno, ovo jesmo mi, jeste Srbija. Nema ljepše zemlje od naše Srbije, koju volimo i nema ponosnije zemlje, nema naroda koji može da kaže da toliko uspjeva da izgradi i promijeni sebe i svoju zemlju, kao mi proteklih godina. Krenuli smo iz minusa, vremena bez vjere i nade, ali sa ogromnom željom", rekao je Vučić okupljenima.

Panevropskim putem od Salcburga do Soluna

Šef delegacije EU Sem Fabrici zahvalio je svima koji su omogućili da se ovaj projekat sprovede i da se savladaju sve prepreke.

Ukazao je da će ovaj auto-put dovesti investitore ali i povezati region. Istakao je da je ovo posljednji dio tog panevropskog auto-puta od Salcburga do Soluna.

"Putevi uvijek vode ljude ka odredištu, vjerujem da ovaj put vodi Srbiju i čitav region u pravcu EU", istakao je Fabrici.

Okupljenima se obratio i premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev koji je rekao da dio Koridora 10 kroz Grdelicu izgleda veličanstveno.

Izrazio je zadovoljstvo što će brzo moći da se stigne od Skoplja do Beograda, za samo tri i po sata.

DODIK: IZGRADNjA JUŽNOG KRAKA OSTAJE U ANALIMA SRBIJE

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će u analima Srbije ostati izgradnja južnog kraka Koridora 10 kroz Grdeličku klisuru kao veliki uspjeh ove generacije na čelu sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem

"Ovo je decenijski, generacijski uspjeh, nešto što je čekala Srbija i srpski narod", rekao je Dodik u obraćanju prisutnima u Vladičinom Hanu na svečanom otvaranju južnog kraka.

On je istakao da je ovo veliki događaj za Srbiju, te zahvalio Vučiću što je inicirao da zajedno obilježavaju i velike radne pobjede.

Dodik je podsjetio da su zajedno otvorili dionicu auto-puta "9. januar" Banjaluka-Doboj u dužini od 82 kilometra, a da je namjera da se nastavi dalje prema Bijeljini i Beogradu.

"Uspješni političari se mjere prema tome šta ostave iza sebe. Ovo integriše Srbiju, Sjevernu Makedoniju", istakao je Dodik.

On je dodao da ovo mijenja čitavu perspektivu naroda i države Srbije, te napomenuo kako bi današnja generacija bila sretnija da je to ranije urađeno.

"Drago mi je što je jedna važna firma iz Republike Srpske učestvovala u izgradinji ove najteže dionice", rekao je Dodik i zahvalio rukovodstvu Srbije što je imala povjerenje da im da posao.

Vučić, Dodik, premijer Srbije Ana Brnabić, ministri u Vladi Srbije prethodno su otvorenim autobusima obišli dionicu južnog kraka Koridora 10, dugu 26,3 kilometra.

Riječ je o dionici na kojoj su 33 mosta i dva tunela - Predejane i Manajle.

Jednu dionicu puta gradila je i firma iz Republike Srpske, "Integral inženjering".

Prva tačka obilaska ove dionice bila je kosina dva, koja je izazivala mnogo problema građevincima.

Koridor 10 je jedan od najvažnijih panevropskih saobraćajnih koridora koji prolazi kroz Srbiju i povezuje Austriju, Mađarsku, Sloveniju, Hrvatsku, Srbiju, Bugarsku, Makedoniju i Grčku, čija je izgradnja počela još 1970. godine u bivšoj SFRJ.

Glavni krak ovog koridora proteže se od Salzburga do Soluna. Koridor 10 koji prolazi kroz Srbiju od Horgoša na sjeveru do Preševa na jugu čine sjeverni, istočni i južni krak.

Najzahtjevnija dionica bila je južni krak, koji prolazi kroz Gredličku klisuru.

Otvaranjem ovog dijela Koridora 10 od Niša do Soluna će moći da se stigne za oko tri časa.

Istočni krak Koridora 10 od Niša do granice sa Bugarskom kod Dimitrovgrada biće, kako je ranije najavljeno, potpuno završen za oko tri mjeseca.

Društvene mreže