log in

Vučić: Na sjeveru KiM uhapšeno 28 osoba, od toga 19 policajaca /VIDEO/

Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U pucnjavi u Zubinom Potoku lakše je povrijeđeno dvoje Srba koji su poslije ukazane ljekarske pomoći u Domu zdravlja u ovom mjestu pušteni na kućno liječenje.

Četvorica pripadnika Kosovske policijske službe /KPS/ povrijeđena su na barikadi koju su mještani postavili na prilazu Zubinom Potoku, u mjestu Zupče, rečeno je Srni u KPS. Spaljivanjem guma u blizini Zubinog Potoka, mještani su pokušali da spriječe akciju hapšenja. KFOR je zatvorio za saobraćaj most koji dijeli sjeverni i južni dio Kosovske Mitrovice.U selu Varage pripadnici ROSU napravili su veliku štetu na privatnim automobilima.Prema riječima očevidaca, specijalci su kundacima razbijali šoferšajbne na vozilima i stakla na ugostiteljskim objektima.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su u akciji specijalne jedinice, bivše Rosu i FIT, uhapšene 23 osobe srpske i bošnjačke nacionalnosti na sjeveru KiM, mahom pripadnika kosovske policije, da je riječ o pokušaju potpune kriminalizacije našeg naroda. On je rekao da postoje informacije da je pretučen i priveden jedan ruski državljanin - Miheal Krasnoščenko, radnik UNMIK-a i da su o tome obaviještene ruske vlasti.

Kosovska policija saopštila je da  je  na širem području Kosova i Metohije uhapšeno više od 30 lica koja su u proteklih mjesec dana pratili policijski inspektorati.U saopštenju se navodi da je u Prizrenu uhapšeno sedmoro osumnjičenih za kriminalne radnje i krijumčarenje robe bez carinskih deklaracija, od kojih dva visoka policijska službenika i četvorica carinika. Iz policije su demantovali da je bilo ko od uhapšenih osumnjičen ili se dovodi u vezu sa ubistvom Olivera Ivanovića, kao i ubistvom kosovskog policajca Envera Zumberija 2011. godine kako su prenijeli pojedini mediji.

Predsjednik Srbije izjavio je da su o posljednjim događajima na Kosmetu upoznati evropski zvaničnici . Istakao je da je srpski narod uznemiran i da strahuje.

Vučić je juče predstavio izveštaj o južnoj srpskoj pokrajini, poručivši da je "vreme da izaberemo između slatke laži i gorke istine".

Predsjedavajući i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je Srni da je operacija specijalnih snaga ROSU ozbiljan udarac na krhki mir na Kosovu i Metohiji i da ne može biti tolerisana ni od nečega što se zove međunarodna zajednica, koja je prisutna u ovoj južnoj srpskoj pokrajini.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković dao je podršku rukovodstvu Srbije da zaštiti Srbe na Kosovu i Metohiji i izrazio nadu da stanje neće eksalirati. "Dajemo podršku da naši ljudi tamo budu zaštićeni, bez obzira koliko nas to koštalo", rekao je Višković.

I svjetski mediji danas su izvještavali o situaciji na Kosovu.Ansa je prenela da su rano jutros na severu Kosova, naseljenim većinskim srpskim stanovništvom, specijalne policijske jedinice ROSU uhapsile  srpske  pripadnike kosovske policije, što je, kaže italijanska agencija, podiglo međuetničke tenzije, dok ruska agencija TASS navodi da je akcija "izazvala gnev kosovskih Srba".

Društvene mreže