log in

Srbija: Voda se povlači sa poplavljenih područja, najkritičnije kod Kraljeva /VIDEO/

foto: Tanjug foto: Tanjug
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U jučerašnjim poplavama stradala su domaćinstva i privredni objekti, a oštećena je i infrastruktura.

Oko 500 domaćinstava u Srbiji poplavljeno je u opštinama u kojima je proglašena vanredna situacija. Gradonačelnik Kraljeva navodi da je poplavljeno 443 objekata, evakuisano 121 lice, oštećeno ili uništeno 16 mostova, dok je 20 lokalnih puteva u prekidu.

Najveće štete su nanijeli bujični vodotoci u  koje se u roku od tri sata slilo 90 do 120 litara po kvadratnom metru. To je više nego 2014. godine i radi se o količini vode koja je do sada obično padala u periodu od dva do tri mjeseca. Bez izgradnje veštačkih akumulacija, kaskadnih brana i nasipa teško je zaustaviti posledice klimatskih promjena. U područjima u kojima je izgrađeno oko 500 vodoprivrednih objekata nije bilo šete. Međutim problem su i ljudski interesi.

Zbog obilnih padavina noćas i rano jutros, i izlivanja seoskih potoka, na teritoriji opštine Svilajnac proglašena je vanaredna situacija. Dvije pruge su trenutno u prekidu zbog poplava: Lapovo - Kraljevo, i Markovac - Resavica .

Republički hidrometeoroški zavod upozorio je da je vodostaj na Savi danas u porastu i da prevazilazi granicu redovne odbrane kod Šapca i Beograda . Ipak u većini krajeva voda se danas povukla i evakuisano stanovništvo polako vraća svojim domovima, naglasili su srpski zvaničnici.

Društvene mreže